Φωτοβολταϊκά: μειωμένες ταρίφες και για τα παλιά έργα – Τα ανταλλάγματα

0
32

kourema-tarifes-fwtovoltaika-98072Κούρεμα στις ταρίφες των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών αλλά με ανταλλάγματα εξετάζει το ΥΠΕΚΑ, σε συνεννόηση με τις τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr.

Αν τεθεί σε ισχύ, η ρύθμιση αλλάζει τους όρους των συμβάσεων που έχουν υπογράψει στο παρελθόν χιλιάδες επενδυτές με το Δημόσιο.

Τα ανταλλάγματα για όσους από τους 6.000-7.000 επενδυτές φωτοβολταϊκών δεχθούν να ενταχθούν στο εθελοντικό κούρεμα θα είναι μείωση των επιτοκίων και επέκταση της διάρκειας των δανείων που έχουν πάρει από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με παράταση κατά τρία χρόνια της σύμβασής τους με τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Το ΥΠΕΚΑ αλλά και μερίδα των εκπροσώπων του κλάδου αναγνωρίζει ότι το κούρεμα είναι αναγκαίο μέτρο για να αντιμετωπιστεί το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ στον ΛΑΓΗΕ, που φέτος αναμένεται να φτάσει τα 640 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι κλιμακωτές περικοπές των ταριφών από 10% έως και 50% για έργα με περίοδο διασύνδεσης από το 2009 έως και τα τέλη του 2013.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα ποσοστά θα κλιμακώνονται ανάλογα με το έτος κατασκευής του κάθε φωτοβολταϊκού, το τότε κόστος επένδυσης, το ύψος της ταρίφας που ίσχυε και τον χρόνο απόσβεσης.

Το ΥΠΕΚΑ πάντως συζητά το θέμα της μείωσης των εγγυημένων τιμών με δύο – τρία μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα που έχουν χορηγήσει τα περισσότερα φωτοβολταϊκά δάνεια.

Οι τράπεζες αναγνωρίζουν ότι αν δεν μειωθούν οι ταρίφες το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα εκτιναχθεί, οι καθυστερήσεις πληρωμής θα ενταθούν κα τα φωτοβολταϊκά δάνεια θα «κοκκινίσουν», ωστόσο το ύψος των περικοπών θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μη διακυβευτεί η εξυπηρέτηση των δανείων, καθώς η αποπληρωμή γίνεται με μέρος από τα έσοδα που εισπράττει ο επενδυτής.

Με την προϋπόθεση πάντως ότι το κούρεμα είναι λελογισμένο, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να παρατείνουν τα δάνεια και να μειώσουν τα επιτόκια.

Σχόλια