Η Β. Κορέα βάζει μπρος πυρηνικές μονάδες – Με αεροπλάνα και βαπόρια οι ΗΠΑ στην περιοχή

0
7

korea-pyrinika-usa-98073Ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό με τεχνολογία αναχαίτισης πυραύλων πλέει κοντά στις ακτές της Νότιας Κορέας, την ώρα που ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν χαρακτηρίζει τα πυρηνικά ως αξιόπιστα μέσα «αποτροπής του πολέμου και εγγύησης για την προστασία της κυριαρχίας» της χώρας του.

Μάλιστα, ο Κιμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να σύρουν τη Βόρεια Κορέα σε μια κούρσα εξοπλισμών με στόχο να δημιουργήσουν εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξή της.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Fitzgerald στάλθηκε στα νοτιοδυτικά της κορεατικής χερσονήσου αντί να επιστρέψει στη βάση του στην Ιαπωνία, σε μια κίνηση στήριξης της Ουάσιγκτον προς τη Σεούλ, που συμβάλλει στην αντιπυραυλική άμυνα των νοτιοκορεατών.

Εκτός από τα «αόρατα» αεροπλάνα Στελθ, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στη Νότια Κορέα, με το πρόσχημα των στρατιωτικών γυμνασίων, δύο «αόρατα» καταδιωκτικά F-22 Raptor, δύο βομβαρδιστικά B-52 και «αόρατα» βομβαρδιστικά B-2.

Οι ασκήσεις θα λάβουν χώρα ως τις 30 Απριλίου και έχουν προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιούνγκ θα συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι για να συζητήσουν τις αυξανόμενες εντάσεις στη χερσόνησο, ενώ ο Κέρι θα επιστρέψει την επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα.

Ο Κέρι θα μεταβεί επίσης στην Ασία την ερχόμενη εβδομάδα και κυρίως στη Νότια Κορέα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες Δευτέρα πως η πολεμοχαρής «ρητορική» της Πιονγκγιάνγκ δεν συνοδεύεται από καμιά στρατιωτική δράση, «είτε πρόκειται για μεγάλης κλίμακας επιστράτευση είτε για τοποθέτηση των δυνάμεών της».

Αναλυτές επισημαίνουν πως το τελευταίο κύμα των βορειοκορεατικών απειλών, αν και πολύ έντονο, δείχνει πως η Πιονγκγιάνγκ δεν θα αντιδράσει παρά μόνο σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης εκ μέρους της Σεούλ ή της Ουάσινγκτον.

Κοινώς θεωρούν ότι στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας ισχύει η ρήση «σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει».

—Επαναλειτουργούν τα πυρηνικά εργοστάσια στη Βόρεια Κορέα

Εντωμεταξύ, η Βόρεια Κορέα προχωρά σε επανεκκίνηση όλων των πυρηνικών της μονάδων, συμπεριλαμβανομένου και του ατομικού αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν ισχύος 5 Μεγαβάτ που είχε κλείσει το 2007.

Μεταξύ των μονάδων που θα επαναλειτουργήσουν περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μεταδίδει πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την παραγωγή ηλεκτρισμού όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, η απόφαση για την επαναλειτουργία όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων συμβαδίζει με τη βούληση της Πιονγκγιάνγκ να «ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα». Είπε ακόμη ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη για να λυθούν σοβαρά προβλήματα ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας.

econews

Σχόλια