Τα έξυπνα ρολόγια το νέο «ιερό δισκοπότηρο» στην τεχνολογία

0
35

exypna-rologia-98036Μετά τα έξυπνα τηλέφωνα και λοιπές ηλεκτρικές συσκευές, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσουν «έξυπνα» ρολόγια χειρός και γυαλιά, με τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Μετά την Apple για την οποία έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για λανσάρισμα ενός έξυπνου ρολογίου που θα λειτουργεί με iOS ήρθε η σειρά της Sony να παρουσιάσει ένα «έξυπνο» ρολόι στη φετινή διεθνή έκθεση κινητών ηλεκτρονικών συσκευών «Mobile World Congress» που έλαβε χώρα στη  Βαρκελώνης.

Τους δύο τεχνολογικούς κoλοσσούς αναμένεται να ακολουθήσουν οι Samsung , Google και Microsoft με τα δικά τους έξυπνα ρολόγια.

Όπως δηλώνει στο AFP ο αναλυτής Άβι Γκρίνγκαρτ της εταιρείας Current Analysis «το 2013 θα αποδειχτεί έτος των «έξυπνων ρολογιών», καθώς έχουν πια γίνει δεόντως φθηνά και μικρά τα αναγκαία εξαρτήματα για μια τέτοια συσκευή».

Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχουν πλέον ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, που είναι δυνατό να συνδεθεί με ένα τέτοιο ρολόι χειρός.

Tα «έξυπνα» ρολόγια χειρός είναι σε θέση να συνδέονται ασύρματα με ένα κινητό τηλέφωνο και να ειδοποιούν τους κατόχους – χρήστες τους μηνύματα ότι ένα νέο μήνυμα έχει εισέλθει στο κινητό τους, ενώ μερικά μοντέλα επιτρέπουν και μια περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Στο μέλλον αναμένεται τα «έξυπνα» ρολόγια να ενσωματώσουν και άλλες χρήσιμες λειτουργίες, όπως ιατρικές (π.χ. παρακολούθηση ορισμένων δεικτών υγείας στον οργανισμό του κατόχου).

Το επόμενο δυνατό προϊόν τεχνολογίας αναμένεται να είναι τα «έξυπνα» ρολόγια και άλλα προϊόντα που ο καταναλωτής θα φέρει πάνω του, όπως τα έξυπνα γυαλιά, με τις προβλέψεις να κάν0υν λόγο για μια αγορά της τάξης των 485 εκατ. δολαρίων ως το 2018.

Άλλοι αναλυτές είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους όπως ο Όλιβερ Τσεν της τράπεζας Citi που εκτιμά ότι τα «έξυπνα» ρολόγια μπορούν να εξελιχτούν σε μια αγορά με ετήσιο τζίρο 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Σύμφωνα με την αναλύτρια της Forrester Σάρα Ρότμαν «το ίδιο το σώμα είναι πλέον το επόμενο σύνορο για τους προσωπικούς υπολογιστές», με τα έξυπνα ρολόγια να ενσωματώνουν λειτουργίες αυτόνομες και να μην λειτουργούν συμπληρωματικά στα κινητά. Αντίστοιχο ρόλο θα διαδραματίσουν τα έξυπνα γυαλιά ή άλλα αντίστοιχα προϊόντα.

Η τιμή ενός πλήρως αυτόνομου «έξυπνου» ρολογιού μπορεί να αρχίζει από τα 230 ευρώ περίπου, αλλά αν αποτελεί απλό συμπλήρωμα ενός κινητού, τότε η τιμή ίσως να πέφτει στα 75 ευρώ, με το μέγεθος της οθόνης να θεωρείται βασικός παράγοντας επιτυχίας των προϊόντων του είδους.

econews

Σχόλια