Η τρόικα θέλει χαράτσι στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ χωρίς ελαφρύνσεις – Οι εναλλακτικές

0
1

dei-xaratsi-troika-98007Τη διατήρηση της φορολόγησης των ακινήτων μέσω ΔΕΗ, αλλά χωρίς εκπτώσεις ζητά σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα, καθώς η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχ0υς.

Το ζήτημα θα συζητηθεί την Πέμπτη 4/4 μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα κκ. Π. Τόμσεν , Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η τρόικα δεν συμφωνεί με την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από έναν ενιαίο φόρο ακινήτων καθώς το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται σε 1 δισ. Ευρώ. Παρομοίως η μείωση της φορολογίας των ακινήτων που εξήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δεν γίνεται δίχως παρουσίαση αξιόπιστων, ισοδύναμων μέτρων.

Πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το ζήτημα είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και δεν έχει κλείσει.

Τα εναλλακτικά σχέδια που εξετάζει η κυβέρνηση και δη ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης είναι σύμφωνα με την «Ημερησία»:

-μείωση των συντελεστών για ακίνητα των οποίων η τιμή ζώνης δε ξεπερνά τα 1.800 με 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

μείωση συντελεστών για ακίνητα χαμηλής αξίας με παράλληλη αύξηση τους για τα πιο ακριβά ακίνητα/

πλήρη εξαίρεση υπό προϋποθέσεις από το ΕΕΤΗΔΕ για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως άνεργοι , πολύτεκνοι κ.α.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ο φόρος θα εισπραχθεί και εφέτος μέσω της ΔΕΗ με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν τον διαχωρισμό του από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού και την βεβαίωση του από την εφορία.

Ομοίως και παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις θα παραμείνει και για το 2013 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας καθώς δεν φαίνεται να αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για την φορολόγηση των ακινήτων.

Εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2013 θα λάβουν προς το τέλος του έτους όσοι φορολογούμενοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Από τον συγκεκριμένο φόρο τα προσδοκώμενα έσοδα σε ετήσια βάση φθάνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 – 2014 για το οποίο επιζητεί πλήρη κάλυψη η τρόικα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την φορολόγηση των ακινήτων.

econews

 

Σχόλια