ΑΠΕ: τι προβλέπει το νέο ν/σ για εγγυητικές, “κλείδωμα” ταρίφας

0
7

ape-egguitikes-epistoles-nomosxedio-98017Παραμένει η υποχρέωση των επενδυτών στις ΑΠΕ να καταβάλλουν εγγυητικές επιστολές παράλληλα με την κατάθεση αιτήματος χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης στο δίκτυο με το νέο νομοσχέδιο, ωστόσο το ποσό θα είναι χαμηλότερο έως και 50% από αυτά που ισχύουν σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2012, το ΥΠΕΚΑ είχε δημοσιοποιήσει τέσσερα κλιμάκια για εγγυητικές επιστολές ως προσχέδιο για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τις 15 Απριλίου.

Τα τέσσερα αυτά κλιμάκια προέβλεπαν τα κάτωθι:

* 120.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, για το τμήμα της ισχύος έως και 1 MW.

* 70.000 ευρώ ανά μεγαβάτ για το τμήμα ισχύος από 1 -10 MW.

* 40.000 ευρώ ανά μεγαβάτ για το τμήμα ισχύος από 10 -100 MW.

* 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, για το τμήμα της ισχύος άνω των 100 MW.

Από την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής εξαιρούνταν -και θα συνεχίσει να ισχύει- τα φωτοβολταϊκά συστήματα επί στέγης.

Όπως μεταδίδει το energypress, η ημερομηνία έναρξης ισχύος για την καταβολή εγγυητικών επιστολών είναι η 1η Ιανουαρίου 2014. Κι αυτό διότι το υπουργείο επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να μην προκύψουν νέα προβλήματα χρηματοδότησης των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στις ΑΠΕ.

Η υποχρέωση καταβολής εγγυητικών επιστολών έχει στόχο την εκκαθάριση των ανενεργών αδειών και την απελευθέρωση πραγματικού χώρου στο δίκτυο ώστε να υλοποιηθούν ώριμες επενδύσεις στις ΑΠΕ.

—Τέλος διακράτησης άδειας

Μετά την παρέλευση τριετίας από τη λήψη της άδειας, ο επενδυτής επιβαρύνεται με τέλος διακράτησης άδειας σε περίπτωση που δεν έχει υλοποιήσει το έργο, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Το ποσό αυτό σε πρώτη φάση είχε οριστεί σε 1500 Ευρώ και αναμένεται να μειωθεί με το τελικό σχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο.

—Εγγυημένες τιμές και νέες άδειες

Οι εγγυημένες τιμές, που θα είναι αρκετά χαμηλότερες, θα κατοχυρώνονται με την ηλέκτριση του έργου και όχι με την υπογραφή της σύμβασης όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των συσσωρευμένων ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ, αλλά και του  -πλασματικού- κορεσμού των δικτύων δεν θα εκδοθούν νέες άδειες για φωτοβολταϊκά κατά το τρέχον έτος.

econews

Σχόλια