Τα ακίνητα θα φορολογηθούν μέσω ΔΕΗ (και) το 2013 – Παραμένει το χαράτσι αλλά ελαφρύτερο

0
5

xaratsi-dei-2013-97977Η κυβέρνηση παραδέχτηκε, διά στόματος του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου, ότι το ειδικό τέλος ακινήτων θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, παρότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι πρόκειται για ένα θέμα υπό διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε: «Η δέσμευσή μας ήταν ότι θα είναι αισθητά χαμηλότερο το χαράτσι για το 2013, ο τρόπος είσπραξης μάλλον θα είναι ο ίδιος. Το σημαντικό είναι πόσο πληρώνεις και όχι το πώς πληρώνεις».

Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν. «Όχι, δεν μας ανησυχεί η πιθανότητα νέων μέτρων, δεν θα υπάρξουν. Θα βαθμολογηθούμε θετικά στον έλεγχο των προόδων και στους στόχους μας για την ανάκαμψη της οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σίμος Κεδίκογλου.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και την αντικατάστασή τους από έναν Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Ωστόσο, οι ενστάσεις της τρόικας σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση και επαναφορά του ΕΕΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ ως μηχανισμού φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Και όλα αυτά όταν όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι το χαράτσι της ΔΕΗ είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες διόγκωσης των ανεξόφλητων υποχρεώσεων προς την Επιχείρηση, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί στα επίπεδα του 1,3 δισ. Ευρώ.

econews

Σχόλια