Ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική εκστρατεία της HELMEPA στην Κομοτηνή

0
11
helmepa-komotini-97985Με θετικές εντυπώσεις και προοπτική για νέες συνεργασίες ολοκληρώθηκαν στα μέσα Μαρτίου οι δράσεις της ενημερωτικής Εκστρατείας της HELMEPA για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες στην Κομοτηνή υπό την αιγίδα του Δήμου.

Η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία, τις επιστήμες και τη μηχανική, υλοποιείται με την υποστήριξη του Bρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd´s Register Foundation (LRF) και μέχρι τον Ιούνιο 2014 θα έχει επισκεφθεί 12 πόλεις της Ελλάδας.

Συνολικά 1.390 μαθητές με 110 εκπαιδευτικούς επισκέφθηκαν την περιβαλλοντική Έκθεση της HELMEPA που λειτούργησε για τρεις εβδομάδες στην Καπναποθήκη/Πολιτιστική Κυψέλη του Δήμου. Τις δαπάνες μετακίνησης των μαθητών κάλυψε η HELMEPA.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί η HELMEPA σε κάθε πόλη σχετικά με την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών που επισκέπτονται την Έκθεση, οι μαθητές της Ροδόπης αναφέρουν τα σκουπίδια στους δρόμους και στις παραλίες ως το πιο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περιοχή τους. Επίσης, οι μαθητές φαίνονται ιδιαίτερα δραστήριοι σε περιβαλλοντικά θέματα με την πλειοψηφία να δηλώνει πως συμμετέχει σε ανακύκλωση.

Σε συνέχεια της Ημερίδας που έγινε την 18 Φεβρουαρίου στην Καπναποθήκη με θέμα «Απορρίμματα, ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους», στέλεχος της HELMEPA συμμετείχε σε σύσκεψη τοπικών φορέων που συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γ. Ζηλούδης για την επέκταση του δικτύου της ανακύκλωσης στην ευρύτερη περιοχή. Η HELMEPA προτίθεται να υποστηρίξει αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δήμου Κομοτηνής ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους μαθητές και αυριανούς δημότες της περιοχής για την αξία της ανακύκλωσης μέσα από τη λειτουργία των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» σε τοπικά σχολεία.

Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά το Δήμο Κομοτηνής και την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης για την υποστήριξή τους στην υλοποίηση της Εκστρατείας καθώς και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων για τον προγραμματισμό των επισκέψεων μαθητών στην έκθεση. Τέλος, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρωνείας και τους άλλους τοπικούς φορείς που συμμετείχαν στις δράσεις της Εκστρατείας για την εποικοδομητική συνεργασία.

Σχόλια