Τα γονίδια φτιάχνουν τον καπνιστή – Έρευνα

0
8

kapnisma-gonidia-erevna-97928Τα άτομα που καπνίζουν ως έφηβοι έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν μανιώδεις καπνιστές ως ενήλικες, κάτι που σύμφωνα με Βρετανούς, Νεοζηλανδούς και Αμερικανούς επιστήμονες οφείλεται και σε γενετικούς παράγοντες.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Psychiatry», οι επιστήμονες εξέτασαν προηγούμενες μελέτες γύρω από το κάπνισμα, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα προφίλ γενετικού κινδύνου που προδιαθέτει κάποιον να γίνει μανιώδης καπνιστής.

Στη συνέχεια, εξέτασαν το προφίλ που δημιούργησαν σε μια ομάδα 1.000 Νεοζηλανδών από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 38 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που ανήκαν στην ομάδα υψηλού γενετικού κινδύνου ήταν πιθανότερο να καπνίζουν καθημερινά στην εφηβική ηλικία και να καπνίζουν πολύ (πάνω από ένα πακέτο την ημέρα) ως ενήλικες.

Ειδικότερα, όταν αξιολογήθηκαν στην ηλικία των 38, τα άτομα υψηλού γενετικού κινδύνου ήδη κάπνιζαν μανιωδώς για περισσότερα χρόνια, είχαν μεγαλύτερη εξάρτηση από τη νικοτίνη και είχαν περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες σε ό,τι αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, συγκριτικά τους υπόλοιπους συμμετέχοντες που δεν είχαν ανάλογα γονίδια.

Μάλιστα από την έρευνα προέκυψε ότι οι έφηβοι με προφίλ υψηλού γενετικού κινδύνου που δοκιμάζουν το τσιγάρο έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν καθημερινά ως την ηλικία των 15 και 43% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν το πακέτο ως τα 18.

Ως ενήλικες, τα άτομα αυτής της κατηγορίας έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να εξαρτηθούν από τη νικοτίνη και 22% περισσότερες πιθανότητες για αποτυχημένες προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος.

Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, το προφίλ γενετικού κινδύνου ενός ατόμου δεν δείχνει αν κάποιος θα δοκιμάσει το κάπνισμα ή όχι, ωστόσο τα άτομα υψηλού γενετικού κινδύνου που θα δοκιμάσουν το τσιγάρο είναι πιθανότερο να εθιστούν στο κάπνισμα σε μεγαλύτερο βαθμό.

«Ο γενετικός κίνδυνος επιτάχυνε την ανάπτυξη της συμπεριφοράς των καπνιστών», δήλωσε ο ερευνητής Daniel Belsky από το Ινστιτούτο Γενετικής του Πανεπιστημίου Duke, που συμμετείχε στη μελέτη.

«Οι έφηβοι υψηλού γενετικού κινδύνου μεταβαίνουν ταχύτατα από τη φάση της δοκιμής του τσιγάρου στη φάση του συστηματικού καπνίσματος», προσέθεσε.

econews

Σχόλια