Η ΓΣ της ΔΕΗ ενέκρινε την Πτολεμαΐδα V

1
3

dei-ptolemaida-v-97954Εγκρίθηκε η υλοποίηση της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε σήμερα 29 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της, η έγκριση δόθηκε με τη θετική ψήφο του 99,8% των παριστάμενων μετόχων. Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν μέτοχοι (Δημόσιο και ιδιώτες) που εκπροσωπούσαν το 74,2% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2013, αλλά και της προ δύο ημερών αρχικής έγκρισης από τον γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes για την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ ύψους € 700 εκατ. περίπου που αφορά στη χρηματοδότηση του έργου.

Τι λέει η ΔΕΗ για το έργο 
• Αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση που έχει γίνει στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Με την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου την Ελλάδα θα ηλεκτροδοτεί μία από τις πλέον σύγχρονες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Ευρώπης, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά, βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής.

• Κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της τοπικής ανεργίας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα.

• Ταυτόχρονα πλήθος Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της περιοχής αναμένεται να παράσχουν υλικά και υπηρεσίες τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία και συντήρηση της μονάδας.

• Επιπλέον, η Πτολεμαΐδα V αποτελεί ένα έργο πνοής αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση του ενεργειακού μίγματος και την ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού, καθώς θα προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και αντίστοιχα πολλαπλά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

* Η νέα Μονάδα, όπως και οι υπόλοιπες καινούριες μονάδες της ΔΕΗ, – η νέα μονάδα Φυσικού Αερίου στο Αλιβέρι που ήδη τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία, η μονάδα Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη, ο Υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα – θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ουσιαστική ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων Μονάδων.

* Έτσι, θα βελτιωθεί η περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς αντικαθίστανται παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες. Συγκεκριμένα με την Πτολεμαΐδα V η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 40%, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και πολύ μεγαλύτερη εκείνη των ρύπων (SOx και NOx, κατά 60% και σωματίδια κατά 90%), που πια έχουν άμεση σχέση με το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος.

• Τέλος, το νέο μεγάλο ενεργειακό έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τη «θωράκισή» της από διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, σε βάρος της Ελληνικής Οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας, και του οικογενειακού προϋπολογισμού».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, και συγκεκριμένα στις 9 Μαρτίου, υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της αναδόχου εταιρίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τουλάχιστον 80% ακριβότερη θα είναι η εγκατεστημένη ισχύς στην Πτολεμαΐδα (1,4 δις € για 660 MW, δηλ. 2,12 εκ € ανά MW) από ότι στον λιγνιτικο σταθμό Neurath του γερμανικού RWE (1,3 δις € για μονάδα 1100 MW, δηλ. 1,18 εκ € ανά MW), που είναι επίσης της HITACHI και μπήκε σε λειτουργία το 2012. Η Πτολεμαΐδα 5 έχει μάλιστα χαμηλότερο βαθμό απόδοσης (8675 kJ/kWh δηλαδή 41% έναντι 43% του RWE)

Comments are closed.