Αβραμόπουλος προς Νταβούτογλου: μη διανοηθείτε διχοτόμηση στην Κύπρο

0
7

avramopoulos-davutoglou-kypros-97922Την άμεση αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ και προσωπικά του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου περί «διχοτόμησης» της Κύπρου σε περίπτωση που η Λευκωσία δεν προχωρήσει σε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ΑΟΖ της με το τουρκικό ψευδοκράτος.

Ο κ. Αβραμόπουλος διεμήνυσε με επιστολή του ότι «Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται προστάτες» και τάχθηκε κατά της τουρκικής πρότασης για τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τη θεμελιώδη και απαραβίαστη αρχή της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Παράλληλα προτείνει λύση στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ως προς τον ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας, σημειώνει ότι πρέπει να είναι υποστηρικτικός και ενθαρρυντικός της προσπάθειας που θα καταβάλλεται από τις δύο κοινότητες. «Ασφαλώς μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις εξελίξεις, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά μας να τους ενθαρρύνουμε, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια δίκαιη, βιώσιμη και συμφωνημένη διευθέτηση», τονίζει.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει την κρίση, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτηρίζει «λάθος» την επίκληση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο σημειώνοντας: «Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν και πότε η τρέχουσα οικονομική κρίση θα χτυπήσει την πόρτα σε κάποια άλλη χώρα».

Στην επιστολή του επισημαίνει ακόμη ότι ο τρόπος προσέγγισης του κ. Νταβούτογλου στο Κυπριακό δεν ανοίγει νέες προοπτικές και προσθετει ότι μόνο μία ενωμένη Κύπρος μπορεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των λαών της, την σταθερότητα και την ασφάλεια.

Τέλος ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρεται στο αίτημα για επιστροφή όλων των εκτοπισμένων Κυπρίων στις εστίες τους και για άμεση απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων.

—New York Times για Νταβούτογλου

Τη θέση Νταβούτογλου φαίνεται να υιοθετούν σε δημοσίευμά τους και οι αμερικανικοί«New York Times» που προειδοποιούν ότι η Λευκωσία θα υποχρεωθεί σε δύσκολες αποφάσεις, λόγω της διάλυσης της οικονομίας της, που καθιστά «επείγουσα την εξόρυξη φυσικού αερίου».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η νέα σχέση Ισραήλ – Τουρκίας ενδέχεται να υποχρεώσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Τουρκία για τη μεταφορά του φυσικού της αερίου, εάν υπάρξει συνεργασία και στο πεδίο της ενέργειας μεταξύ Τελ Αβίβ και Αγκυρας, προκειμένου να αποφευχθεί η «ασύμφορη οικονομικά» λύση του τερματικού.

—Τι λένε τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα

Αντιδράσεις
Η Ρένα Δούρου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι ενεργειακοί πόροι μπορεί να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση δίκαιης λύσης του Κυπριακού, ώστε και οι δύο κοινότητες να απολαύσουν τα οφέλη.

Το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί ότι η κρίση δεν αλλοιώνει τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από την Τουρκία για την επαναφορά της στρατηγικής της διχοτόμησης.

Η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις δηλώσεις Νταβούτογλου.

econews

Σχόλια