Κύπρος: μοιρασιά στο φυσικό αέριο με Τουρκία αλλιώς διχοτόμηση λέει ο Νταβούτογλου

0
8

tourkia-kypros-fysiko-aerio-97892Δηλώσεις περί οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου έπειτα από 30 χρόνια εάν το φυσικό αέριο της περιοχής δεν γίνει αντικείμενο συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία έκανε ο υπουργός εξωτερικών της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Τουρκία έχει υιοθετήσει πολύ σκληρή στάση στο ζήτημα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ εκμεταλλευόμενη τη δεινή οικονομική θέση και διεθνή απαξίωση της Μεγαλονήσου.

Μάλιστα, στόχος της Άγκυρας είναι να πείσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους εμπλεκόμενους παίκτες ότι εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων δίχως εμπλοκή της Τουρκίας δεν γίνεται.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου γνωστοποίησε ότι απέστειλε επιστολή προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, επειδή έχει σχέση με το θέμα με την οποία προτείνει τη διενέργεια τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με αντικείμενο την έναρξη συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Τα σενάρια που προτείνει ο Νταβούτογλου έχουν ως εξής:

α. Συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους οι οποίοι θα είναι ισότιμοι εταίροι στο νέο, ενιαίο κυπριακό κράτος το οποίο θα συσταθεί μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

β. Εάν δεν προηγηθεί η σύσταση κράτους, σύσταση κοινής επιτροπής από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που θα ελέγχει τις διαπραγματεύσεις και τις εξορύξεις φυσικού αερίου. Στη συνέχεια τα έσοδα θα δεσμευθούν σε λογαριασμό που θα ανοίξει όταν ιδρυθεί νέο κράτος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

γ. Αυτόνομες έρευνες των Τουρκοκυπρίων στη βόρεια πλευρά του νησιού υπό την αιγίδα της Τουρκίας.

Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι πιέζουν για μια de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Μάλιστα, ο Νταβούτογλου αποκάλυψε ότι θα επισκεφθεί σύντομα το ψευδοκράτος.

econews

Σχόλια