Γιατί οι Ικαριώτες είναι αιωνόβιοι; Νέα στοιχεία

0
44

ikaria-makrozwia-97865Γεωλογικούς αλλά και μετεωρολογικούς παράγοντες μελετούν πλέον οι επιστήμονες στην προσπάθεια να εξηγήσουν γιατί οι Ικαριώτες είναι, μαζί με τους κατοίκους της Σαρδηνίας και της Οκινάβα της Ιαπωνίας, οι μακροβιότεροι του κόσμου.

Όπως μεταδίδει η kathimerini.gr, μέχρι σήμερα η μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας αποδίδεται στον τρόπο ζωής, τη μεσογειακή διατροφή, την ορεσίβια ζωή και τον περιορισμό του στρες, παράγοντες που προλαμβάνουν από τα καρδιακά νοσήματα.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η διαφορά στα ποσοστά μακροβιότητας μεταξύ των κατοίκων του Βορειοανατολικού τμήματος (1,1% του πληθυσμού άνω των 90 ετών) και του Νότιου Τμήματος (0,6%).

Η διαφορά πιθανότατα συνδέεται με τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις εδαφικές ιδιομορφίες, οι οποίες επηρεάζουν τη συγκέντρωση ιχνοστοιχείων και μετάλλων στο έδαφος και τα ύδατα.

Επιπλέον, άλλο ένα μυστικό της μακροβιότητας των κατοίκων της Ικαρίας φαίνεται πως είναι το ψήσιμο του ελληνικού καφέ, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί ο καφές που ψήνεται αργά στη χόβολη περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Σχόλια