ΔΕΗ: με γερμανική χρηματοδότηση η Πτολεμαΐδα V

1
15

daneio-ptolemaida-v-97856Tην έγκριση του γερμανικού Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Εuler – Hermes για την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστεί η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, εξασφάλισε η ΔΕΗ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της νέας λιγνιτικής μονάδας, ισχύος 660 MW, ανέρχεται σε 1,4 δις. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την παροχή εγγύησης εκ μέρους της Euler-Hermes, επισημαίνοντας ότι καταδεικνύει την εμπιστοσύνη του Οργανισμού στην επιχείρηση.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το έργο αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα», ενώ προσέθεσε ότι οι νέες επενδύσεις δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Greenpeace προειδοποιεί ότι οι επενδύσεις σε νέες και υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες, θα εγκλωβίσουν τη χώρα σε ένα μονοπάτι με καταστροφικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την εθνική οικονομία. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες).

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η πιο συμφέρουσα λύση για την αντικατάσταση του λιγνίτη είναι οι ΑΠΕ. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες).
e

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τουλάχιστον 80% ακριβότερη θα είναι η εγκατεστημένη ισχύς στην Πτολεμαΐδα (1,4 δις € για 660 MW, δηλ. 2,12 εκ € ανά MW) από ότι στον λιγνιτικο σταθμό Neurath του γερμανικού RWE (1,3 δις € για μονάδα 1100 MW, δηλ. 1,18 εκ € ανά MW), που είναι επίσης της HITACHI και μπήκε σε λειτουργία το 2012. Η Πτολεμαΐδα 5 έχει μάλιστα χαμηλότερο βαθμό απόδοσης (8675 kJ/kWh δηλαδή 41% έναντι 43% του RWE). Βλ.: http://en.wikipedia.org/wiki/Neurath_Power_Station

Comments are closed.