Κύπρος: μειώνουν την τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα – Ανησυχούν για φυσικό αέριο και πάνε Ισραήλ

0
14

kypros-reuma-israel-97847Στο Ισραήλ πρόκειται να μεταβεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να συζητήσει για θέματα ενέργειας και κυρίως για τα κοιτάσματα φυσικού αέριου, ενώ η κυβέρνησή του προχωρά σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 3%.

Σημειώνεται πως έχει  ήδη προγραμματιστεί μείωση της τάξης του 5,75% στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύει από την 1η Απριλίου.

Η επίσκεψη του Κύπριου προέδρου στο Ισραήλ έρχεται την ώρα που η Κύπρος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση κι ενώ Τουρκία και Ισραήλ βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης των διμερών τους σχέσεων κατόπιν της συγγνώμης Νετανιάχου για την επέμβαση ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο “Μαβί Μαρμαρά” το Μάιο του 2010, η οποία κόστισε τη ζωή εννέα Τούρκων υπηκόων.

Η κυπριακή κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν ανησυχεί για την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι κινείται από την πλευρά της προς την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους.

Την επίσκεψη Αναστασιάδη στο Ισραήλ ανήγγειλε την Τετάρτη ο Κύπριος υπουργός  Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου στη Λευκωσία κατόπιν σύσκεψης.

Η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει εχθρικές κινήσεις από την Άγκυρα και να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Μεγαλονήσου, ενώ ως προς το ρωσικό ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο, ο κύπριος υπουργός  Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε στο sigmalive ότι αυτό  θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων στο άμεσο μέλλον.

—Τουρκία εναντίον ΕΝΙ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διακόπτει τα σχέδια συνεργασίας της με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI εξαιτίας της συμμετοχής της στα προγράμματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο.

“Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της επιμονής της ENI να διεξαγάγει γεωτρήσεις μαζί με την Κύπρο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Τουρκίας” ανάφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η εταιρεία ENI ανακοίνωσε στο τέλος του Ιανουαρίου ότι υπέγραψε με την κυβέρνηση της Κύπρου συμφωνίες για έρευνες και αξιοποίηση φυσικού αερίου σε τρία οικόπεδα που βρίσκονται ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Η ΕΝΙ συμμετέχει με 80% στην κοινοπραξία μαζί με την κορεατική Kogas (20%). Η γαλλική Total έχει υπογράψει, επίσης, συμφωνία με την Λευκωσία για την αξιοποίηση δύο άλλων οικοπέδων.

econews

Σχόλια