Η σάουνα καταστρέφει το σπέρμα – Έρευνα

0
30

erevna-sperma-saouna-97797Οι συχνές επισκέψεις στη σάουνα ενδέχεται να μειώσουν προσωρινά την περιεκτικότητα σπέρματος, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν 30 άντρες από τη Φιλανδία, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν πρόβλημα στο σπέρμα. Οι συμμετέχοντες έκαναν δυο φορές σάουνα την εβδομάδα για 15 λεπτά επί τρείς μήνες.

Όπως προέκυψε, στο τέλος της έρευνας η περιεκτικότητα του σπέρματος στους συμμετέχοντες είχε μειωθεί, ωστόσο η κατάσταση αυτή δεν ήταν μόνιμη και μετά από έξι μήνες η περιεκτικότητα επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Andrew Kramer, ουρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, για όλα φταίει η ζέστη καθώς επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της σάουνας η θερμοκρασία στο όσχεο των ανδρών αυξανόταν κατά τρείς βαθμούς Κελσίου.

«Οι όρχεις κρέμονται από το σώμα των ανδρών για να μην τους ζεσταίνουν», τόνισε ο Δρ. Kramer προσθέτοντας ότι αυτός ενδέχεται να είναι ο λόγος που οι άνδρες με κρυψορχία ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σπέρμα και τη γονιμότητα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η θερμότητα που εκπέμπουν οι φορητοί υπολογιστές βλάπτει το σπέρμα, καθώς δυσκολεύεται να κολυμπήσει προς το ωάριο. (Διαβάστε εδώ ποιά είναι η καλύτερη εποχή για το σπέρμα)

«Η αυξημένη χρήση της σάουνας στις σκανδιναβικές χώρες και σε άλλες περιοχές του κόσμου καθιστούν απαραίτητο το να γνωρίζει κανείς τις επιπτώσεις που έχει αυτή η συνήθεια στην ανδρική γονιμότητα», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Human Reproduction».

econews

Σχόλια