Οι πρώτες ηλιακές κυψέλες από δέντρα 100% ανακυκλώσιμες

0
14

anakuklwsimes-iliakes-kupseles-97784Ανακυκλώσιμες οργανικές κυψέλες από δέντρα και φυτά ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας, σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue.

Οι οργανικές κυψέλες κατασκευάζονται σε υποστρώματα νανοκρυστάλλων κυτταρίνης και ανακυκλώνονται ταχύτατα σε νερό που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, γεγονός που τις καθιστά βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές.

Αν και ακόμα έχουμε να διανύσουμε μακρύ δρόμο μέχρι την ανάπτυξη οργανικών κυψελών για εμπορικούς σκοπούς, αυτή θεωρείται ότι είναι η πρώτη οργανική κυψέλη 100% ανακυκλώσιμη.

Μέχρι σήμερα στην πλειοψηφία τους οι οργανικές ηλιακές κυψέλες κατασκευάζονταν πάνω σε γυαλί ή πλαστικό, ενώ πολλές χρησιμοποιούσαν υποστρώματα πετρελαίου.

Σε αντίθεση με τις υφιστάμενες τεχνολογίες, τα υποστρώματα νανοκρυστάλλων κυτταρίνης, πάνω στα οποία εφάπτονται οι ηλιακές κυψέλες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας, είναι διαφανή, σαν τα φύλλα, και αφήνουν το φως να τα διαπεράσει και να απορροφηθεί από ένα λεπτό στρώμα οργανικού ημιαγωγού.

Αν και η αποδοτικότητα των συγκεκριμένων οργανικών κυψελών, με φυτική βάση, περιορίζεται στο 2,7%, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι πρωτοφανής για κυψέλες σε υποστρώματα από ανανεώσιμα ακατέργαστα υλικά.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τις προσπάθειες για βελτίωση της αποδοτικότητας των κυψελών τους με απώτερο στόχο να αγγίξει το 10%, φτάνοντας τα επίπεδα κυψελών που έχουν ως βάση το γυαλί ή το πετρέλαιο.

«Οι οργανικές ηλιακές κυψέλες πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες γιατί αλλιώς απλά λύνουμε το ένα πρόβλημα, δηλαδή την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, δημιουργώντας ένα άλλο, μια τεχνολογία που παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αλλά στο τέλος του κύκλου ζωής της δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε βιώσιμα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Bernard Kippelen, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας και επικεφαλής της μελέτης.

econews

Σχόλια