Κοτόπουλο με πατέρα πάπια γεννήθηκε στο εργαστήριο

1
54

papia-pateras-kotopoulo-97749Ερευνητές του Κεντρικού Ερευνητικού Εργαστηρίου Κτηνιατρικής στο Ντουμπάι χρησιμοποίησαν ένα είδος ζώου για να παράγουν ένα άλλο, τεχνική που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να «αναστήσει» εξαφανισμένα είδη.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εμφύτευσαν με επιτυχία γεννητικά κύτταρα κότας στα αναπαραγωγικά όργανα αρσενικού εμβρύου πάπιας.

Έτσι, όταν η αρσενική πάπια έφτασε σε αναπαραγωγική ηλικία άρχισε να παράγει σπερματοζωάρια κότας και όταν τελικά ζευγάρωσε με μια κότα γεννήθηκε ένα υγιέστατο κοτοπουλάκι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι με αυτή τη μέθοδο οι κότες μπορούν να γεννήσουν τα αυγά ποικίλων πουλιών, από ωδικά πτηνά μέχρι αετούς.

Απώτερος στόχος, όπως επισημαίνουν, είναι η διάσωση απειλούμενων ειδών.

Επιστήμονες «ανέστησαν» εξαφανισμένο βάτραχο

Ένα εξαφανισμένο είδος βατράχου κατάφεραν να «αναστήσουν» πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ.
Ο βάτραχος Rheobatrachus silus έχει εξαφανιστεί επισήμως από το 1983, όμως βρήκε και πάλι ζωή μέσα από το επιστημονικό πρόγραμμα «Λάζαρος». (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι επιστήμονες εμφύτευσαν DNA από κατεψυγμένα κύτταρα του Rheobatrachus silus σε υγιή ωάρια ενός άλλου είδους βατράχου, που θεωρείται ο κοντινότερος συγγενής του.

photo: Shutterstock / Barbara Miers

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.