Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού – Εκδηλώσεις και δηλώσεις με νόημα

1
6

imera-kata-tou-ratsismou-97681Στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού ή διαφορετικά Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που έγινε το 1960 συγκλονίζοντας όλο τον πλανήτη.

Ειδικότερα, το 1960, η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών που διαμαρτυρόταν για το απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή αυτή την ημέρα, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στα σχολεία.

Η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να προχωρήσουν σε δράσεις κατά των ρατσιστικών διακρίσεων σε συνεργασία με γονείς και τους αρμόδιους φορείς των δήμων.

Επίσης, όλοι οι φορείς που υποστηρίζουν τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών διοργανώνουν συναυλία στις 5 το απόγευμα στο Θησείο.

Η ΚΕΕΡΦΑ οργανώνει συλλαλητήριο στις 30 Μαρτίου στις 2 το μεσημέρι στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή με κεντρικό σύνθημα «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς, νόμιμοι οι μετανάστες».

Οι Γιατροί του Κόσμου, επίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, νιώθουν την ανάγκη να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους στην χωρίς διακρίσεις παροχή ιατρικής φροντίδας.

Με αφορμή την Ημέρα κατά του Ρατσισμού δηλώσεις έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Στο μήνυμά του κάνει λόγο για «αυτόκλητους δήθεν υπερασπιστές του Νόμου», ενώ αναφέρεται σε «Τάγματα Εφόδου», χωρίς να κατονομάσει τη Χρυσή Αυγή.

Αναλυτικότερα, όπως τονίζει ο κ. Δένδιας, «τάγματα εφόδου και αυτόκλητοι δήθεν υπερασπιστές του Νόμου δεν χωράνε σήμερα στην ελληνική κοινωνία, ούτε γίνονται ανεκτά τέτοιου είδους φαινόμενα από την πολιτεία μας. Η επιβολή του Νόμου, για τον έλεγχο όσων εισέρχονται παρανόμως στη χώρα, όπως ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες στον πλανήτη, δεν δίνει άλλοθι σε κανέναν αρρωστημένο εγκέφαλο προκειμένου να επιβάλλει το δικό του «δίκαιο» της βίας».

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.