Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Πάπας Φραγκίσκος μαζί για το περιβάλλον

0
123

papas-patriarchis-perivallon-97576Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα στη Ρώμη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος έγινε ο πρώτος Ελληνορθόδοξος ηγέτης που παρέστη σε τελετή ενθρόνισης Πάπα μετά το σχίσμα των δύο Εκκλησιών το 1054.

Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρόκειται να απευθύνει πρόσκληση προς τον Αργεντινό ποντίφικα να επισκεφθεί το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι αποστολή της Εκκλησίας «σημαίνει να σεβόμαστε όλα τα πλάσματα του Θεού και να σεβόμαστε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Σημαίνει να προστατεύουμε τους ανθρώπους, να δείχνουμε στοργικό ενδιαφέρον για τον κάθε άνθρωπο, ειδικά τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και αυτούς που έχουν ανάγκη, που συχνά είναι οι τελευταίοι τους οποίους σκεπτόμαστε».

–Βαρθολομαίος ο “Πράσινος Πατριάρχης”

Από την πρώτη περίοδο της ενθρόνισής του το 1951 ο κ. Βαρθολομαίος επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον και την οικολογία.

Βαρυσήμαντη όμως υπήρξε αναμφίβολα η επίσημη ομιλία του μπροστά στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου στις 19 Απριλίου 1994. Ανάμεσα στα μεγάλα θύματα του σύγχρονου Κόσμου, έθεσε το οικολογικό, τονίζοντας:

«Επιτρέψατε ημίν την πεποίθησιν ότι το οικολογικόν πρόβλημα της εποχής ημών απαιτεί ριζικήν αναθεώρησιν της κοσμολογίας ημών. Άλλην ερμηνείαν της φύσεως, διαφορετικήν νοηματοδότησιν της προσλήψεως και χρήσεως των υλικών αγαθών. Η Ορθόδοξος Εκκλησία και θεολογία προσπαθεί, εν τω μέτρω των πνευματικών αυτής δυνάμεων, να συνεισφέρη εις τον περί το πρόβλημα τούτο αναγκαίον διάλογον. (…) Αλλ” αι προσπάθειαι ημών δεν έχουν νόημα εάν παραμείνουν αποσπασματικαί. Δραττόμεθα της ευκαιρίας της ενώπιον υμών παρουσίας ημών, δια να δηλώσωμεν, ότι είμεθα έτοιμοι να θέσωμεν τις ισχνές ημών δυνάμεις εις την διάθεσιν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δια πάσαν περαιτέρω μελέτην και προσπάθειαν πανευρωπαϊκής αντιμετωπίσεως του οικολογικού προβλήματος (…)».

Αξίζει ν” αναφερθούν και ορισμένες άλλες σημαντικές στιγμές του υπέρ του Περιβάλλοντος, που ακολούθησαν:

* Συγκάλεσε στην Πάτμο Διεθνές εν πλω Οικολογικό Συμπόσιο με έμφαση στη μόλυνση των θαλασσών, τον Σεπτέμβριο του 1995, επί του θέματος «Αποκάλυψις και Περιβάλλον 95-1995».

* Μετέσχε διεθνών διαθρησκειακών οικολογικών συνεδρίων στην Ιαπωνία και Αγγλία, το 1995.

* Οργάνωσε με τον Jacques Santer το Β” Διεθνές εν πλω Οικολογικό Συμπόσιο για τη Μαύρη Θάλασσα, τον Σεπτέμβριος του 1997, επί του θέματος «Θρησκεία – Επιστήμη – Περιβάλλον: Η Μαύρη Θάλασσα εν κινδύνω».

* Οργάνωσε με τον Romano Prodi το Γ” Διεθνές εν πλω Οικολογικό Συμπόσιο για την προστασία του ποταμού Δούναβη, τον Οκτώβριο του 1999, επί του θέματος «Δούναβις – Ποταμός Ζωής».

* Οργάνωσε και πάλι με τον Romano Prodi το Δ” Διεθνές εν πλω Οικολογικό Συμπόσιο για την προστασία της Αδριατικής Θάλασσας, τον Ιούνιο του 2002, επί του θέματος «Η Αδριατική: Μία απειλούμενη Θάλασσα, ένας κοινός στόχος». Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής τού απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα της Σχολής Διασώσεως των Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου της Ραβέννας.

* Οργάνωσε το Ε” Διεθνές εν πλω Οικολογικό Συμπόσιο για την προστασία της Βαλτικής Θάλασσας, τον Ιούνιο του 2003, επί του θέματος «Η Βαλτική Θάλασσα: Κοινή Κληρονιμιά και Ευθύνη».

* Πραγματοποίησε τό Στ΄ Διεθνές εν πλω Οικολογικό Συμπόσιο υπέρ του Αμαζονίου Ποταμού, τον Ιούλιο του 2006, επί του θέματος: «Αμαζόνιος: Πηγή ζωής».

* Πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2007 τό Ζ΄ ανάλογο Συμπόσιο για την ευαισθητοποίηση των λαών της γης υπέρ της Αρκτικής Θάλασσας και με θέμα: «Αρκτική: Καθρέπτης ζωής».

Την Άνοιξη του 2005 ο Πατριάρχης τιμήθηκε από τον Ο.Η.Ε. με το Βραβείο «Υπέρμαχοι της Γης», μαζί με άλλες έξι προσωπικότητες του Κόσμου (π.χ. Πρόεδρος Νοτίου Αφρικής και Βασιλιάς του Μπουτάν) «για την παραδειγματική συνεισφορά τους στην προστασία του περιβάλλοντος».

Υπενθυμίζεται επίσης η διοργάνωση διεθνούς περιβαλλοντικού συνεδρίου στη Χάλκη το καλοκαίρι του 2012 και ο εγκαινιασμός οικολογικού πάρκου στην Ίμβρο το 2011.

econews

 

Σχόλια