Κύπρος: Ταμείο Αλληλεγγύης, “ευρωμπλόκο” στη Ρωσία και τα “τζάμπα” κοιτάσματα

0
6

kypros-rosia-koitasmata-97586Την απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης  έλαβαν ομόφωνα οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου κατά τη υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στο ταμείο θα περιέλθουν πόροι 2,8 δισ. από τα ταμεία προνοίας που είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες και περιουσιακά στοιχεία του κράτους με στόχο να εξασφαλιστεί σημαντικό μέρος από το ποσό των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί το Eurogroup.

Το ταμείο αυτό θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος.
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων πάνω από τις 100 χιλιάδες ευρώ, ώστε να μην επηρεαστούν οι μικροκαταθέτες.

Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δείχνουν να μην καταλήγουν θετικά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζει την Κύπρο ως “συστημικό κίνδυνο” και ξεκαθαρίζει ότι η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσει τη βοήθεια της Ρωσίας, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος των Κυπρίων είναι να εξοικονομηθούν 2 δισ. Ευρώ και να παραμείνουν όρθιες η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου.

Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA.

Παρόλα αυτά η Γερμανία φαίνεται να επιμένει σε κούρεμα των υψηλών καταθέσεων, ουσιαστικά των ρωσικών.

Πάντως έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της. Η ίδια πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να δώσει παράταση της χρηματοδότησης προς την κεντρική τράπεζα της Κύπρου μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες.

Μετά από αυτή την ημερομηνία εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει την κάνουλα εάν δεν έχει βρεθεί λύση.

—Όλα για τα κοιτάσματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του Αντώνη Φώσκολου, Ομότιμου Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και Ομότιμου Ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι “θέλουν να φάνε τα κοιτάσματα τζάμπα”.

Ο κ. Φώσκολος εκτίμησε τα απολήψιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ σε 1 τρισ. κυβικά μέτρα και τα αποτίμησε σε 600 δισ. Ευρώ.

“Οι μόνες χώρες που θα μπορούν να παράσχουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη την επόμενη τετραετία είναι η Κύπρος και η Ελλάδα” δήλωσε ο κ. Φώσκολος.

econews

Σχόλια