Κύπρος: συνεχίζονται οι επαφές Σαρρή στη Μόσχα – Τι ζητούν οι Ρώσοι

0
1

kupros-epafes-mosxa-97559Αρνητική ήταν η απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα της Κύπρου για παραχώρηση νέου δανείου, ύψους 5 δισ. ευρώ, με τα σενάρια για τους όρους που θέτει η Μόσχα προκειμένου να προσφέρει νέα βοήθεια να οργιάζουν.

«Θα συνεχίσουμε την συζήτησή μας για να βρούμε μια λύση με την οποία ελπίζουμε ότι θα λάβουμε κάποια στήριξη», τόνισε σε δηλώσεις του από τη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχ. Σαρρής.

Οι επαφές του Κύπριου υπουργού στη Ρωσία συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, ενώ στη Μόσχα για να συνδράμει στις προσπάθειες του κ. Σαρρή βρίσκεται και ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Η ρωσική βοήθεια

Διαχείριση, σε ποσοστό 20%, των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου, αγορά κυπριακών τραπεζών, αλλά και αναδιάρθρωση του παλαιού ρωσικού δανείου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, φαίνεται να ζητούν οι Ρώσοι για την παροχή νέας βοήθειας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση της Royal Bank of Scotland η Κύπρος διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, η αξία των οποίων ανέρχεται στο 200% του ΑΕΠ.

Πρόταση για μικρότερο κούρεμα

Την πρόταση για «κούρεμα» καταθέσεων θα επαναφέρει, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Κυπριακή κυβέρνηση.

Η πρόταση, που θα συζητηθεί το πρωί κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο προεδρικό μέγαρο, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο θα συνεισφέρουν τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών οργανισμών αλλά και εθελοντικά, όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια μείωσης του «κουρέματος».

Χρυσόστομος: Θα στηρίξουμε το σχέδιο Β”

«Θα στηρίξουμε το σχέδιο Β», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το σχέδιο θα περάσει από τη Βουλή γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσθέτοντας: «περιμέναμε κάτι από τη Ρωσία, υπήρχαν ενδείξεις από πλουσίους που μπορούσαν να προσφέρουν και δεν ανταποκρίθηκαν. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και πρέπει να πάρουμε θέση».

econews

Σχόλια