Φωτοβολταϊκά: ανάπτυξη με εμπόδια στην Ελλάδα – Forbes

0
4

fotovoltaika-forbes-97572Άρθρο για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα φιλοξενεί η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Forbes.

Ο αρθρογράφος Κρίστοφερ Κόατς αναφέρεται στην έκρηξη της εγκατεστημένης ισχύος στα φωτοβολταϊκά τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους -η οποία παρεμπιπτόντως συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο-, την τοποθετεί ωστόσο μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο περικοπών, ελλειμμάτων, αλλά και δημοσιονομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Η πρόσθεση φωτοβολταϊκών ισχύος 300 Μεγαβάτ τον Ιανουάριο, νούμερο διπλάσιο από τις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ, και 224 Μεγαβάτ επιπλέον τον Φεβρουάριο, φέρουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της χώρας μας κοντά στα 2 Γιγαβάτ, με στόχο τα 2,58 Γιγαβάτ στα τέλη του 2013 και τα 2,82 Γιγαβάτ το 2014.

Παρόλα αυτά, ενώ οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών αποτελούν σημάδι ανάκαμψης, τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ που αναμένεται να διαμορφωθούν σε 473 εκατ. Ευρώ το 2013 και σε 905 εκατ. Ευρώ το 2014 -με επακόλουθο τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ- οδηγούν την κυβέρνηση σε λήψη μέτρων όπως οι αναδρομικές μειώσεις εγγυημένων τιμών.

Αντίστοιχα μέτρα λήφθηκαν στην Ισπανία με αποτέλεσμα και οι επενδυτές στην Ιβηρική να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, όπως στη χώρα μας ο ΣΠΕΦ.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του ΥΠΕΚΑ είναι να παρουσιάσει ένα τελικό σχέδιο ρύθμισης της αγοράς των ΑΠΕ και αντιμετώπισης των δυσθεώρητων ελλειμμάτων.

Παρόλα αυτά, κάνοντας ειδική μνεία σε δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του επενδυτικού ομίλου Libra Group Γιώργου Λογοθέτη περί επιστροφής επενδύσεων στην Ελλάδα και θετικών κινήσεων της κυβέρνησης Σαμαρά, ο αρθρογράφος διαβλέπει θετικές επενδυτικές προοπτικές στη χώρα μας με αιχμή του δόρατος τα φωτοβολταϊκά και τις ΑΠΕ εν γένει.

econews

Σχόλια