Στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της Gazprom – Ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ, ενεργειακές επενδύσεις

0
5

episkepsi-miler-depa-97564Στην Αθήνα μετέβη, για δεύτερη φορά, την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος και συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Γιάννη Εμίρη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ΔΕΠΑ και το θέμα της τροποποίησης των όρων περί εγγυητικών επιστολών, κάτι που είχε τεθεί και συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, στην προηγούμενη επίσκεψη του κ. Μίλερ στην Αθήνα.

Ο συγκεκριμένος όρος προβλέπει ότι θα πρέπει να κατατεθεί με τη μορφή της εγγυητικής επιστολής το 20% της προσφοράς που θα κάνει η εταιρεία, ωστόσο η επιστολή δεν θα επιστραφεί ακόμη κι αν η συμφωνία ακυρωθεί στη συνέχεια από την ΕΕ, κάτι που είναι σύνηθες σε μεγάλους διαγωνισμούς.

Στη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ρωσική πλευρά πρότεινε τη μείωση του ποσοστού από το 20%, προσφέροντας σε αντάλλαγμα χαμηλές τιμές στην παροχή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, αλλά και τη διέλευση του South Stream από τη χώρα μας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Εμίρης, φέρεται να συμφώνησε με τον κ. Μίλερ να εξεταστεί το θέμα από τους νομικούς των δύο πλευρών, ωστόσο σημειώνεται ότι αν ο όρος τροποποιηθεί, η αλλαγή θα ισχύσει για όλους τους διεκδικητές, γεγονός που γεννά ελπίδες για υψηλότερες προσφορές δεδομένου ότι  μειώνεται το επενδυτικό ρίσκο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της Gazprom συναντήθηκε και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και εξαγωγή του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος στην Ιταλία και σε γειτονικές χώρες.

Σχόλια