Η Κύπρος δίνει μερίδιο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου για ρωσική βοήθεια και οι εκβιασμοί

0
11

kypros-koitasmata-rosia-97536Μερίδιο στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και ποσοστά σε τράπεζες προσφέρουν οι Κύπριοι στους Ρώσους κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Μόσχα για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία και δη ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ αφορούσαν ζητήματα πέραν του υφιστάμενου δανείου ύψους 2,5 δις Ευρώ.

«Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, υπογραμμίσαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση», ανέφερε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για να βρούμε μια λύση με την οποία ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποια στήριξη», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους Ρώσους, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί με διακοπή στη χρηματοδότηση της Κύπρ0υ εάν δεν βρεθεί λύση ως τη Δευτέρα 25 Μαρτίου.

—Θεοδωράκης για κοιτάσματα

Την άποψη ότι οι γερμανικοί εκβιασμοί στην Κύπρο έχουν ως στόχο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του νησιού εξέφρασε και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε πως “είναι φανερό ότι η επίθεση των Ευρωπαίων έχει κύριο στόχο τα κοιτάσματα της Κύπρου. Τον ίδιο στόχο είχε και έχει ενάντια στη χώρα μας, ενάντια στον λαό μας η καταστροφική πολιτική τους που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και που έχει διανύσει ήδη το 50% της πορείας της, ενώ πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερα χτυπήματα.

Πιστεύω ότι αυτό το στρατηγικό «μειονέκτημα» (την ύπαρξη κοιτασμάτων) θα πρέπει να το μετατρέψουμε σε στρατηγικό πλεονέκτημα.

Γι’ αυτό χρειάζεται κοινό μέτωπο με την Κύπρο σε όλα τα θέματα και οικονομική συνεργασία με χώρες εκτός Ευρώπης με αντικείμενο την κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων”.

—ΔΕΠΑ για κυπριακά κοιτάσματα

Εντωμεταξύ, πηγές που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειάς της αποτελούν για την Ευρώπη τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ, τόνισε ο διευθυντής Παρακολούθησης Διεθνών Έργων της ΔΕΠΑ, Δ. Μανώλης.

Επισήμανε, επίσης, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει τη σπουδαιότητά τους και έχει ήδη ενσωματώσει την Ανατολική Μεσόγειο στη στρατηγική της για τον Νότιο Διάδρομο.

Μιλώντας στο δεύτερο Ενεργειακό Συμπόσιο, στη Λευκωσία, ο κ. Μανώλης ανέφερε ότι η ενεργειακή ασφάλεια των χωρών- παραγωγών και των καταναλωτριών χωρών ενέργειας είναι αλληλένδετη. «Γι” αυτόν ακριβώς τον λόγο, η αξιοποίηση των νέων κοιτασμάτων θα πρέπει να είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών» σημείωσε.

Μάλιστα χαρακτήρισε τα κοιτάσματα Ταμάρ, Λεβιάθαν και το κυπριακό οικόπεδο 12 είναι παγκοσμίως τρεις από τις πέντε σημαντικότερες ανακαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ βρίσκεται για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα στη χώρας μας για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία (αυτή τη φορά με τον Κ. Χατζηδάκη του ΥΠΑΝ) με την κυβέρνηση να διαψεύδει ότι η επίσκεψη συνδέεται με τις εξελίξεις στην Κύπρο.

econews

Σχόλια