Κρέας αλόγου στους άπορους της Θεσσαλονίκης;

0
3

kreas-alogou-sussitia-97521Ερώτηση προς τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης απηύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης, ζητώντας να ενημερωθεί αν στα συσσίτια του Δήμου διανέμονταν κεφτεδάκια με κρέας αλόγου.

Αναφέροντας ότι το συσσίτιο του Δήμου παρέχεται σε απόρους από την εταιρεία SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ, η οποία σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ παράγει «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ, στα οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου, ο κ. Μάτης ρωτά αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει διανείμει τα συγκεκριμένα κεφτεδάκια και σε απόρους.

Το κείμενο της ερώτησης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ της 14ης Μαρτίου 2013, θετικά δείγματα, ως προς την παρουσία DNA αλόγου, εντοπίστηκαν, ανάμεσα σε άλλα και στα «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» με αριθμό παρτίδας 06021339, ημερομηνία παραγωγής 06/02/2013 και ημερομηνία λήξης 06/02/2014, που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.» (14ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, Περιφερειακός Αεροδρομίου, Θέρμη)”.

Στα συγκεκριμένα δείγματα ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% (> 50%) και όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Κράτη Μέλη να ενημερώνουν το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) όταν εντοπίζεται παρουσία DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%».

Η εταιρεία SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ είναι εκείνη που μετά από διαγωνισμό που κατακυρώθηκε με την απόφαση 1293/12-7-2012 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανέλαβε “την προμήθεια παροχής συσσιτίου σε άπορους, άστεγους, πρόσφυγες και άλλες ευπαθείς ομάδες προϋπολογισμού δαπάνης 238.802,65 € με Φ.Π.Α.»

Συνολικά σύμφωνα με την απόφαση η εταιρεία οφείλει να προμηθεύσει το δήμο με 87.850 γεύματα (350 άτομα Χ 251 ημέρες Χ 2,19€ ανά γεύμα).

Ο ΕΦΕΤ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι σε σε όλα τα θετικά δείγματα πραγματοποιείται εργαστηριακή ανάλυση από το Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone) η οποία «δεν επιτρέπεται στην διατροφική αλυσίδα και δεν πρέπει να βρίσκεται στα τρόφιμα καθώς η παρουσία της οφείλεται σε κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων».

Η εταιρεία SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ, το καλοκαίρι του 2012, είχε διαθέσει ένα μέρος της αμοιβής της από τη συγκεκριμένη ανάθεση, για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχε έναντι του Δήμου, το MAISON CRYSTAL.

Έκτοτε και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πληρωνόταν τακτικά για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης πρέπει να απαντήσει αμέσως:

-Πόσες μερίδες “κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ” από την παρτίδα 06021339, διατέθηκαν στα συσσίτια απόρων;
-έχει ζητήσει να ενημερωθεί από το Γενικό Χημείο για το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί φαινυλοβουταζόνη στα συγκεκριμένα δείγματα;
-Πόσες οφειλές έχει μέχρι στιγμής στην εταιρεία για υπηρεσίες που ήδη προσέφερε;

Η απάντηση του Δήμου Θεσσαλονίκης

Αναφορικά με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για τον εντοπισμό DNA αλόγου στο προϊόν με την ονομασία «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ – κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.», ο Δήμος Θεσσαλονίκης προβαίνει στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μόλις πληροφορήθηκε από την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ περί των θετικών δειγμάτων, επικοινώνησε με την εταιρία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.», η οποία κατόπιν διαγωνισμού έχει αναλάβει την προμήθεια παροχής συσσιτίου σε απόρους, αστέγους, πρόσφυγες και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Η παραπάνω εταιρία, με το από 19/3/2013 έγγραφό της, βεβαιώνει ότι δεν προμηθεύει με το συγκεκριμένο προϊόν το Δήμο και ως εκ τούτου δεν έχουν διατεθεί κεφτεδάκια με κρέας αλόγου στα συσσίτια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η εταιρία διευκρινίζει ότι «όσον αφορά στη συνεργασία της επιχείρησής μας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ουδέποτε διαθέσαμε σε αυτόν κατεψυγμένα φαγητά ή το συγκεκριμένο είδος φαγητού (κεφτεδάκια Ναπολιτέν) καθώς η μεταξύ μας σύμβαση αφορά αποκλειστικά και μόνο σε θερμά φαγητά τα οποία παράγονται αποκλειστικά από νωπή πρώτη ύλη (κιμάς) και διατίθενται αυθημερόν, και όχι κατεψυγμένα προϊόντα».

Σχόλια