Φωτοβολταϊκά: η επόμενη μέρα για τους επενδυτές – Τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ και οι τράπεζες

0
13

fotovoltaika-ypeka-ependytes-97524Το νέο τοπίο για την αγορά φωτοβολταϊκών σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ με νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει συνολικά την αγορά των ΑΠΕ και το οποίο θα κατατεθεί εντός δύο εβδομάδων προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι νέοι επενδυτές φωτοβολταϊκών, εκείνοι δηλαδή που συμφώνησαν εγγυημένες τιμές από τον Αύγουστο του 2012 και εντεύθεν και που δεν υπέστησαν το οριζόντιο χαράτσι επί του τζίρου, θα δουν τις επιδοτήσεις τους να μειώνονται είτε με περικοπή της εγγυημένης τιμής είτε με επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

—Μικρότερη ταρίφα μεγαλύτερο διάστημα σύνδεσης

Οι παλαιότεροι επενδυτές στα φωτοβολταϊκά θα κληθούν να λάβουν μικρότερη εγγυημένη τιμή για μεγαλύτερο όμως χρονικό διάστημα, ώστε να ελαφρυνθούν στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα οι υποχρεώσεις του ΛΑΓΗΕ προς αυτούς.

Εναλλακτικά θα μειωθεί η απορροφούμενη ισχύς με χρονική επέκταση της σύμβασης.

Επίσης, οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για μείωση του κόστους επιδότησης για τα φωτοβολταϊκά περιλαμβάνουν επίσης την αναθεώρηση των στόχων μέχρι το 2020 και την παροχή διευκολύνσεων από τις τράπεζες ώστε οι υποχρεώσεις των επενδυτών να προσαρμοστούν στη μειωμένη ταρίφα.

—Επαφές με τράπεζες

Όπως μεταδίδει το energypress, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε επαφές με τις τράπεζες που έχουν χορηγήσει δάνεια σε επενδυτές φωτοβολταϊκών προκειμένου να επιμηκυνθούν οι περίοδοι αποπληρωμής με μικρότερα τοκοχρεωλύσια, αναλογικά με τις εγγυημένες τιμές.

Η αναθεώρηση των συμβάσεων των επενδυτών με το κράτος θα γίνει με γνώμονα τον χρόνο κατασκευής, το ύψος της (αρχικής) εγγυημένης τιμής και το κόστος υλοποίησης των έργων και την περίοδο απόσβεσης.

—Τα σενάρια για τις νέες ταρίφες

Στο ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σύμφωνα με  πληροφορίες η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά, η οποία θα αφορά στα νέα έργα όταν ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία αδειοδοτήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ προτείνει εύλογη απόδοση κεφαλαίων μετά φόρων, 10 – 12% για τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η απόδοση αυτή μεταφράζεται στις παρακάτω εγγυημένες τιμές:

*10-11 λεπτά/Κιλοβατώρα για τα μεγάλα πάρκα άνω των 100 Κιλοβάτ

*14-15 λεπτά για τα πάρκα κάτω από 100 Κιλοβάτ και

* περίπου 17 λεπτά για φωτοβολταϊκά σε στέγες.

econews

Σχόλια