"Κουνάει μαντήλι" η Eldorado Gold – Μεταλλεύματα αξίας 20 δισ. δολ. στη Χαλκιδική

3
271

eldorado-gold-apoxwrisi-97503Με αποχώρηση από την Ελλάδα σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν σταματήσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, και όχι μόνο, απέναντι στις επενδύσεις στα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής και Θράκης, απειλεί η καναδική εταιρεία Eldorado Gold.

«Το ερώτημα είναι αν ως χώρα θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα καθαρό επενδυτικό τοπίο. Αν γίνει αυτό, η εταιρεία θα μείνει στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη ο Πέτρος Στρατουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής της Eldorado Gold στην Αθήνα.

Όπως μεταδίδουν tanea.gr, η καναδική εταιρεία φαίνεται να προβληματίζεται για δυο λόγους και συγκεκριμένα για την άδεια εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα Έβρου, την οποία η κυβέρνηση καθυστερεί φοβούμενη τις αντιδράσεις, αλλά και για την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει αν είναι νόμιμη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα μεταλλεία της Κασσάνδρας (Σκουριές, Ολυμπιάδα και Σρατώνι).

Υπενθυμίζεται ότι οι προσφυγές των κατοίκων εκδικάστηκαν τον Ιούνιο του 2012 και σύντομα αναμένεται η απόφαση.

Σε ό,τι αφορά την αξία των διαπιστωμένων μεταλλευμάτων (χρυσό, χαλκό, άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο) στη Χαλκιδική οι εκπρόσωποι της Eldorado Gold ανέφεραν ότι εκτιμώνται σε 11 δισ. δολάρια, με το Δημόσιο να εισπράττει από τους φόρους και τα τέλη περί τα 3 με 4 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Στρατουδάκη, η συνολική αξία των αποθεμάτων στην περιοχή μπορεί και να είναι διπλάσια, περί τα 20 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία προγραμματίζει να επενδύσει πάνω από 1 δισ. δολάρια την προσεχή 5ετία με εξαγωγές μεταλλευμάτων 1 δισ. δολ. ετησίως και δημιουργία συνολικά 5.000 θέσεων εργασίας.

3 Σχόλια

  1. Να πανε στο καλό … Δεν τους θέλουμε. Αν θέλουμε να καταστρέψουμε το περιβάλλον μας μπορούμε και μόνοι μας. Έχουμε άριστους επιστήμονες (μεταλειολόγους, χημικούς μηχανικούς κλπ) με τους οποίους μπορούμε αν θέλουμε και εάν έιναι οικολογικό να εκμεταλευτούμε μόνοι μας το eldorado μας.

  2. Το άρθρο είναι καθαρά προσανατολισμένο υπέρ της Eldorado Gold. Ντροπή και κρίμα που βρίσκεται σε ένα site που θέλει να ονομάζεται «econews».

Comments are closed.