Φωτοβολταϊκά: υψηλή ταρίφα και ο "επιμένων ιαπωνικά" την κάνουν δεύτερη δύναμη στον κόσμο

0
4

fotovoltaika-iaponia-97465Η απόφαση της Ιαπωνίας να απομακρυνθεί από την πυρηνική ενέργεια και να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά προσφέροντας τις υψηλότερες εγγυημένες τιμές παγκοσμίως την καθιστά δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μπροστά από Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ και πίσω από την Κίνα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της IMS Research η Ιαπωνία θα προσθέσει άνω των πέντε Γιγαβάτ από φωτοβολταϊκά το 2013.

Η ώθηση στα φωτοβολταϊκά οφείλεται στις πολύ υψηλές εγγυημένες τιμές της τάξης των 0,44 δολαρίων/Κιλοβατώρα (0,34 Ευρώ/Κιλοβατώρα).

Ακόμα και όταν η εγγυημένη τιμή μειωθεί κατά 10% από τον Απρίλιο και μετά, η πολιτική που ακολουθούν οι Ιάπωνες θα συντηρήσει την ώθηση στον κλάδο με μεγάλους κερδισμένους τους εγχώριους κατασκευαστές εξοπλισμού.

Κι αυτό διότι “οι Ιάπωνες πελάτες προτιμούν τα εγχώρια προϊόντα” λένε οι αναλυτές της IMS Research, ενώ παράλληλα ήταν δύσκολη η διείσδυση των κατασκευαστών αντιστροφέων στην αγορά της χώρας εξαιτίας του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου.

Το 25% των νέων εγκαταστάσεων θα αφορά σε μεγάλα έργα ισχύος άνω των 2 Μεγαβάτ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενναιόδωρη πολιτική της κυβέρνησης κρατά στην επιφάνεια τους ντόπιους κατασκευαστές οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν κόστος διπλάσιο από τα γερμανικά.

econews

Σχόλια