Φωτοβολταϊκά: σε ποιες χώρες η ισοτιμία δικτύου γίνεται πραγματικότητα

0
14

fotovoltaika-grid-parity-97482Μετά από δύο δεκαετίες, η ηλιακή ενέργεια, που έχει σπάσει το όριο των 100 Γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος παγκοσμίως έχει φτάσει σε επίπεδα ισοτιμίας δικτύου (grid parity) σε πολλές χώρες.

Το ένα τρίτο της ισχύος αφορά στη Γερμανία, χάρη στην πολυετή πολιτική υψηλών εγγυημένων τιμών προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Η Γερμανία έχει πενταπλάσια ηλιακή ισχύ από τις ΗΠΑ παρότι τα επίπεδα ηλιοφάνειάς της είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά ορισμένων Πολιτειών όπως η Αριζόνα και η Φλόριντα.

Στην πρώτη θέση της εγκατεστημένης ισχύος από φωτοβολταϊκά αναμένεται να εγκατασταθεί η Κίνα το 2013 με την Ιαπωνία να προβάλλει ως η ανερχόμενη ηλιακή δύναμη και τη Μεγάλη Βρετανία να επενδύει σημαντικά στον κλάδο.

Την ώρα που ο παγκόσμιος χάρτης των φωτοβολταϊκών γνωρίζει μεγάλες μεταβολές με τη μετατόπιση της ισχύος στην Ανατολή, η Deutsche Bank εκτιμά ότι “ο κλάδος θα κάνει τη μετάβαση από επιδοτούμενη σε βιώσιμη αγορά το 2014” επιτυγχάνοντας αυτό που αποκαλούμε grid parity.

Σε ποιες χώρες θα συμβεί αυτό;

Σε αναδυόμενες χώρες όπως η Ινδία όπου οι επιδοτήσεις σπανίζουν και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι ιδιαιτέρως ακριβές. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική από τη στιγμή μάλιστα που η Ινδία προβλέπεται να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως δεύτερος καταναλωτής άνθρακα παγκοσμίως ως το 2025, τάση που αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Ισοτιμία δικτύου πετυχαίνει και η Ισπανία, η οποία άνοιξε τη διαδικασία αδειοδοτήσεων με στόχο τον δεκαπλασιασμό της ισχύος της.

Η ηλιακή ενέργεια επιτυγχάνει ισοτιμία δικτύου και στην Ιταλία, “ιδίως για μικρές εμπορικές εγκαταστάσεις με ποσοστό ιδιοκατανάλωσης της τάξης του 50%”.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος με την ανάλυση της Deutsche Bank βρίσκονται αυτές των UBS και Macquarie Group.

Παράλληλα, το κόστος των κινεζικών ηλιακών πάνελ στην Κίνα θα βρεθεί σε νέο χαμηλό των 0,42 δολαρίων ανά Βατ το 2015, εξέλιξη που θα καταστήσει ακόμα φθηνότερη την ηλιακή ενέργεια σε σύγκριση με τον άνθρακα και τις περισσότερες μορφές φυσικού αέριου σε βάθος δεκαετίας.

econews

Σχόλια