Αιολικά: το σύνδρομο των ανεμογεννητριών οφείλεται σε "οικο-προπαγάνδα" – Έρευνα

0
4

aiolika-anemogennitries-ygeia-97467Τα παράπονα ατόμων που κατοικούν κοντά σε ανεμογεννήτριες για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους οφείλονται στην “προπαγάνδα” οικολογικών οργανώσεων που αντιτίθενται στις ΑΠΕ και όχι σε πραγματικούς παράγοντες υποστηρίζει έρευνα Αυστραλών επιστημόνων.

Τα παράπονα για ασθένειες που αποδίδονται στο επονομαζόμενο σύνδρομο των ανεμογεννητριών είναι συχνότερα σε κοινότητες όπου δραστηριοποιούνται οργανώσεις κατά της αιολικής ενέργειας λέει ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, Σάιμον Τσάπμαν.

Συμπέρασμα της έρευνάς του είναι ότι οι ασθένειες που αποδίδονται στις ανεμογεννήτριες οφείλονται περισσότερο στην ψυχολογική επίδραση της άποψης ότι “οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν την υγεία” παρά στις ίδιες.

“Εάν οι ανεμογεννήτριες έβλαπταν την υγεία ή ήταν επικίνδυνες με κάποιο τρόπο, θα αναμέναμε παράπονα παντού όπου έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα, πράγμα που δεν συμβαίνει” λέει ο Τσάπμαν.

Η έκθεση, η πρώτη που εξετάζει την ιστορία των παραπόνων σχετικά με τα αιολικά πάρκα στην Αυστραλία βρήκε ότι στο 63% των περιπτώσεων δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τον θόρυβο ή για πιθανές ασθένειες. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές όπως η περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας όπου υπάρχουν 13 αιολικά πάρκα, δεν καταγράφηκαν καθόλου παράπονα.

Η έρευνα έδειξε ότι η πλειονότητα των παραπόνων προήλθε από κατοίκους περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούνται οικολογικές οργανώσεις, ενώ το 80% των παραπόνων για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και θόρυβο ξεκίνησε από το 2009 και εντεύθεν, όταν οι οικολογικές οργανώσεις άρχισαν να περιλαμβάνουν τον παράγοντα “υγεία” στην επιχειρηματολογία τους.

Ο επιστήμονας κάνει λόγο για κοινωνιολογικό φαινόμενο και όχι για πραγματικούς ιατρικούς κινδύνους από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών.

Το φαινόμενο όπως υποστηρίζει ενισχύθηκε από τη χρήση όρων όπως “σύνδρομο των ανεμογεννητριών” και “νόσος του ακουστικού νεύρου από τις δονήσεις”.

Με άλλα λόγια ο Τσάπμαν κάνει λόγο για ψυχική ασθένεια η οποία οφείλεται στη συλλογική υιοθέτηση μιας πληροφορίας που προκαλεί φόβο και ανησυχία και ότι σε πραγματικά αίτια.

Μάλιστα αναφέρεται στα ελάχιστα ιατρικά δεδομένα που υποστηρίζουν την άποψη ότι οι ανεμογεννήτριες είναι επικίνδυνες για την υγεία, καθώς 18 μελέτες που εξετάζουν το ζήτημα από το 2003 και μετά δεν έχουν δείξει βλάβες στην υγεία.

—Οι αντίθετες απόψεις

Πολλές οικολογικές οργανώσεις ανά τον κόσμο αντιτίθενται στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων επικαλούμενες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, αλλά και στην άγρια ζωή (η οποία δεν περιλαμβάνεται στην μελέτη του Αυστραλού επιστήμονα, όπως και η αλλοίωση του φυσικού τοπίου).

Σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις όπως η Waubra Foundation που δραστηριοποιείται στην Αυστραλία το σύνδρομο των ανεμογεννητριών είναι πραγματικό.

Καθώς οι ανεμογεννήτριες περιστρέφονται, παράγουν ένα θόρυβο, μια δόνηση και μια διάσπαση στην πίεση του αέρα. Ο βόμβος και η δόνηση παράγουν ένα υπόηχο που ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα προκαλώντας παρενέργειες στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ακολούθων:

· Πονοκέφαλοι
· Προβλήματα ύπνου
· Εφιάλτες ή μαθησιακά προβλήματα στα παιδιά
· Προβλήματα διάθεσης (οξυθυμία, ανησυχία)
· Προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης
· Ζαλάδα, ίλιγγο, αστάθεια.

econews

Σχόλια