Αντιπλημμυρική προστασία: 6η Συνάντηση Εθνικής Ομάδας Στήριξης & Συνεργασίας SMARTeST

0
9

smartest-imerida-97432Το έργο SMARTeST, ‘Smart Resilience Technology, Systems and Tools’ είναι ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 υπό την αιγίδα του 7ου Πλαισίου Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και συστημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν δέκα (10) ερευνητικά ιδρύματα από επτά (7) ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την δράση του οποίου συντονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια, κα Νίκη Ευελπίδου.

Το έργο λειτουργεί ως εφαλτήριο για τη χρήση “έξυπνων” συστημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία ενσωματώνουν την τεχνολογία αισθητήρων, αυτόματου ελέγχου και καινοτόμων υλικών με υψηλά επίπεδα απόδοσης.

Η 6η κατά σειρά ημερίδα της ελληνικής ομάδας στήριξης και συνεργασίας του SMARTeST πραγματοποιήθηκε στις 08 Μαρτίου 2013 στο Δήμο Μαραθώνα. Την ημερίδα άνοιξε ο αντιδήμαρχος κ. Ζέρβας, όπου καλωσόρισε και χαιρέτησε το έργο της ομάδας και παρουσίασε συνοπτικά τα προβλήματα της περιοχής έναντι των πλημμυρών. Συνέχισε η Επιστημονική Υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευελπίδου, η οποία τόνισε το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκε στο προσωπικό του Δήμου, αλλά και στους πολίτες που παραβρίσκονταν στην αίθουσα, ο σκοπός και το έργο της ομάδας SMARTeST, τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί από την ερευνητική ομάδα και τα οποία διατίθενται δωρεάν, καθώς και δύο εφαρμογές διαχείρισης πλημμυρικού κινδύνου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας διεξήχθη ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τα θέματα του πλημμυρικού κινδύνου και των νέων τεχνολογιών αντιπλημμυρικής θωράκισης. Επίσης, αμείωτο ήταν το ενδιαφέρον των πολιτών, οι οποίοι πρόσφατα επλήγησαν από πλημμύρες, σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν τέτοια εργαλεία.

Η ημερίδα θεωρήθηκε ιδιαίτερα επωφελής, διότι εκτός του ότι ενημέρωσε το προσωπικό του Δήμου για εργαλεία και νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί και το πώς αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στο έργο τους, καθώς και για το πώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκμεταλλεύονται δωρεάν τεχνολογικές εφαρμογές, προκειμένου να αντιμετωπίζουν, προλαμβάνουν και διαχειρίζονται καταστάσεις φυσικών καταστροφών, ενημέρωσε και τους πολίτες για το πόσο απλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα εργαλεία αυτά.

Καταγράφοντας τη συμμετοχή από την πλευρά του Δήμου και των πολιτών, καθώς και τη συζήτηση που πρόεκυψε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η Εθνική Ομάδα Στήριξης και Συνεργασίας της χώρας μας, αποβλέπει στην ενημέρωση και άλλων αρμόδιων φορέων, Υπουργείων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ασχολούνται με τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Επικ. Καθηγήτρια Ν. Ευελπίδου, 210 7274297, http://evelpidou.geol.uoa.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση evelpidou@geol.uoa.gr.

Σχόλια