Μεταφορές και περιβάλλον: Αμπερντίν-Ζάγκρεμπ τα βραβεία βιώσιμης κινητικότητας

0
8

europi-viosimi-kinitikotita-97428Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές του βραβείου ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας και του βραβείου σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας για το 2012. Οι πόλεις παρουσιάστηκαν μαζί με τα βραβεία τους από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους κ. Siim Kallas και κ. Janez Potočnik, σε κοινή τελετή απονομής των βραβείων στο Théâtre du Vaudeville των Βρυξελλών (Βέλγιο), στις 6 Μαρτίου.

Ο αντιπρόεδρος κ. Siim Kallas, αρμόδιος για τις μεταφορές δήλωσε: «Το Αμπερντίν, η φετινή νικήτρια πόλη του βραβείου της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, καθώς και οι άλλες προκριθείσες πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών που καταβάλλονται σε ολόκληρη την ΕΕ για να ενσωματωθεί η έννοια της βιωσιμότητας στον σχεδιασμό της αστικής κινητικότητας. Τα σχέδια αστικής κινητικότητας που καταρτίζονται σήμερα από τις πόλεις και τις τοπικές αρχές είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Σε συνέπεια με το θέμα για το 2012, οι προκριθείσες πόλεις διεκδικούν ισχυρό ρόλο για τους πολίτες, που συνιστούν βασικό παράγοντα για την μακροχρόνια επιτυχία του αστικού σχεδιασμού.»

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Janez Potočnik δήλωσε: «Με τη διοργάνωση μιας σειράς δραστηριοτήτων που εστιάζονται στη βιώσιμη κινητικότητα, οι πόλεις που συναγωνίζονται για το βραβείο ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας συμβάλλουν ενεργά στη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης Ευρώπης. Οι προσπάθειες αυτές θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση, την ενημέρωση και ιδίως θα παροτρύνουν περισσότερους ανθρώπους και πόλεις να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στην καθημερινότητά τους.»

Τυποποιημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο
Ο νικητής του βραβείου της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας (ΕΕΚ) για το 2012, το Ζάγκρεμπ (Κροατία) είναι ένα «αναδυόμενο αστέρι» στο πεδίο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Η πόλη κέρδισε το βραβείο για την άρτια οργανωμένη εκστρατεία προώθησης της εβδομάδας κινητικότητας, σε ισχυρή σύνδεση με το σύνθημα για το 2012 («Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση») και για 62 διαφορετικές δραστηριότητες που αφορούν περισσότερους από 150.000 πολίτες. Η πρωτεύουσα της Κροατίας μετέτρεψε την ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας σε μια εορταστική εκδήλωση διάρκειας μιας εβδομάδας: οι πολίτες έλαβαν μέρος σε συνεδρίες βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και σε εκπαιδευτικές συνεδρίες, μετακινήθηκαν πάνω σε ιστορικά τραμ, επισκέφθηκαν κέντρα πληροφόρησης ποδηλασίας και συμμετείχαν στον ανασχεδιασμό δημόσιων χώρων στάθμευσης για ποδήλατα. Τα περιβαλλοντικά οφέλη της εβδομάδας μετρήθηκαν με παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και της έντασης της ηχορύπανσης και με τη δημιουργία υγειονομικών σημείων ελέγχου σε ολόκληρη την πόλη.

Το Αμπερντίν είναι μια πόλη περίπου 220.000 κατοίκων, με σημαντική βιομηχανία πετρελαίου και γεωργία, πυκνή κυκλοφορία βαρέων οχημάτων και μεγάλη εξάρτηση από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα. Το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας του Αμπερντίν καθορίζει στόχους που αφορούν τον κοινωνικό τομέα, την κοινωνική ένταξη, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την οικονομία, εστιάζοντας επίσης στις βιώσιμες μεταφορές. Το σχέδιο εκπονείται σε στενή διαβούλευση με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη και προβλέπει ανοικτές συναντήσεις εργασίας, έρευνες, διαφημιστικές εκστρατείες και καινοτόμο παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης/το διαδίκτυο. Σχεδόν 500 πολίτες απάντησαν σε ηλεκτρονικές έρευνες, ενώ μέσω των λογαριασμών στο Facebook και το Twitter οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να συμβάλουν άμεσα στην ανάπτυξη του σχεδίου.

Το Ζάγκρεμπ πέρασε μπροστά από τις άλλες προκριθείσες πόλεις για το βραβείο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας, το Gävle (Σουηδία) και το Östersund (Σουηδία), και απέσπασε το βραβείο για το 2012. Περισσότερες πληροφορίες για τις προκριθείσες πόλεις της ΕΕΚ εδώ.

Το Αμπερντίν κατέλαβε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό για το βραβείο που αφορά τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, μπροστά από δύο άλλες προκριθείσες πόλεις: τη Ljutomer (Σλοβενία) και την Τουλούζη (Γαλλία). Περισσότερες πληροφορίες για τις τρεις προκριθείσες πόλεις της ΕΕΚ εδώ.

Ιστορικό
Το βραβείο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας (ΕΕΚ) επιβραβεύει την τοπική αρχή που θεωρείται ότι έχει καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας και τη θέσπιση εκτελεστικών μέτρων για την μεταστροφή προς βιώσιμες αστικές μεταφορές. Η νικήτρια πόλη επιλέγεται από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα των μεταφορών, η οποία αξιολογεί όλες τις επιλέξιμες αιτήσεις και προκρίνει 10 τοπικές αρχές οι οποίες, κατά τη γνώμη της, παρουσίασαν εξαιρετικές επιδόσεις. Η νικήτρια πόλη έχει τη δυνατότητα να εργαστεί με επαγγελματική εταιρεία για την παραγωγή τρίλεπτης διαφημιστικής βιντεοταινίας που θα αναδεικνύει τα επιτεύγματά της. Από κοινού με τις άλλες προκριθείσες πόλεις, η νικήτρια πόλη προβάλλεται επίσης ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής. Για το βραβείο ΕΕΚ υποβλήθηκαν το 2012 30 αιτήσεις από 15 χώρες.

Το ετήσιο βραβείο για το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας απονέμεται σε πόλεις και περιφέρειες με εξέχουσες αποδόσεις στην ανάπτυξη και την εφαρμογή των σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας εκπονούνται από τις τοπικές αρχές και καθορίζουν μέτρα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αστικής κινητικότητας, σήμερα και στο μέλλον. Το 2012, το θεματικό επίκεντρο του βραβείου ήταν «η συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών και των πολιτών».

Η νικήτρια τοπική αρχή επιλέγεται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλεξιμότητας του βραβείου, και ανταμείβεται με 10.000 ευρώ για την στήριξη των τοπικών δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης σε θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Το 2012 για το βραβείο που αφορά σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας υποβλήθηκαν 29 αιτήσεις από 12 χώρες.

Σχόλια