Γιγάντια «ασπίδα» παράγει ενέργεια από ηφαίστεια προστατεύοντας από τις εκρήξεις

0
44

VolcanElectric-Mask97408Την ενέργεια των ηφαιστείων φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν Κινέζοι σχεδιαστές, προστατεύοντας παράλληλα τους κοντινούς οικισμούς από τις επικίνδυνες εκρήξεις, τον καπνό και την τέφρα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Ειδικότερα, οι Κινέζοι σχεδιαστές Jing Hao, Zhanou Zhang, Xingyue Chen, Jiangyue Han, και Shuo Zhou κέρδισαν βραβείο στον διαγωνισμό ουρανοξύστη «eVolo Skyscraper Competition» για το σχέδιό τους με τον τίτλο «VolcanElectric Mask».

Με τη δημιουργία τους οι σχεδιαστές προτείνουν την κάλυψη των ηφαιστείων με μια γιγάντια «ασπίδα».

Η μεγαλιθική δομή περιλαμβάνει μια μονάδα συμπαραγωγής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη θερμότητα του ηφαιστείου και ερευνητικά κέντρα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ακόμα και για τουριστικές επισκέψεις.

Οι Κινέζοι επιστήμονες σχεδίασαν το πρωτότυπο για το ηφαίστειο Ποποκατέπετλ, ένα από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πόλη του Μεξικού.

Με 500.000 ανθρώπους να ζουν σε ακτίνα 10 ως 30 χιλιομέτρων από τον κρατήρα, το ηφαίστειο μπορεί να προξενήσει πολύ σοβαρές ζημιές αλλά και να παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια.

Η ασπίδα είναι εφοδιασμένη με υπερσύγχρονα όργανα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, την πρόβλεψη εκρήξεων, αλλά και την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα ο οποίος θα μετατρέπεται σε ξηρό πάγο.

Όταν το ηφαίστειο είναι ανενεργό, η παραγωγή ενέργειας θα γίνεται από τον ατμό που δημιουργείται όταν το βρόχινο νερό, που συλλέγεται σε δεξαμενές, έρχεται σε επαφή με τη λάβα.

Την περίοδο που το ηφαίστειο θα είναι ήρεμο οι τουρίστες θα μπορούν να το επισκέπτονται και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες.

Όταν αναμένεται έκρηξη η ασπίδα θα κλείνει έτσι ώστε να συγκρατήσει την τέφρα και τη λάβα, προστατεύοντας τους κοντινούς οικισμούς.

Παράλληλα θα απελευθερώνεται ο ξηρός πάγος για να προστατεύσει την ασπίδα από τη θερμότητα της λάβας.

Όταν το ηφαίστειο «κοιμηθεί» και πάλι θα συλλέγεται η τέφρα, η οποία στη συνέχεια θα μεταφέρεται και θα χρησιμοποιείται για βιομηχανικούς σκοπούς.

Επιστήμονες στα ερευνητικά κέντρα ενός της ασπίδας θα παρακολουθούν τη δραστηριότητα του ηφαιστείου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της πρόβλεψης εκρήξεων και μελετώντας την παραγωγή ενέργειας από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

econews

Σχόλια