Υβριδικά κουνούπια στη Βόρεια Ελλάδα εξάπλωσαν τον Ιό του Δυτικού Νείλου

0
17

uvridika-kounoupia-ios-dutikou-neilou-97308Υβριδικοί πληθυσμοί κουνουπιών στη Βόρεια Ελλάδα, που ταυτοποιήθηκαν από ερευνητές του πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με Πορτογάλους επιστήμονες, ευθύνονται πιθανότατα για την αύξηση των κρουσμάτων του  Ιού του Δυτικού Νείλου που καταγράφηκε το 2010.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία οι επιστήμονες εντόπισαν στα χωριά του νομού Θεσσαλονίκης και Πέλλας μαζί με τα «συνηθισμένα» κουνούπια Culex, έναν σημαντικό αριθμό υβριδίων.

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Βόντας, οι υβριδικοί αυτοί πληθυσμοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι επιδημιολογικά, γιατί τρέφονται από πουλιά και θηλαστικά, κάτι το οποίο αυξάνει πολύ τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού της Δυτικού Νείλου από τα πουλιά στον άνθρωπο.

«Τα προβλήματα των κουνουπιών στην Ελλάδα και των ασθενειών που μεταφέρουν, μεταξύ των οποίων και η ελονοσία, αποτελούν ολοένα συχνότερα αντικείμενο συζήτησης στις ημερίδες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, απειλώντας άμεσα, τόσο τη δημόσια υγεία, όσο και την τουριστική οικονομία, σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία», τόνισε ο κ. Βόντας.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται κυρίως με εντομοκτόνα και ψεκασμούς.

Σχόλια