Ρηματική διακοίνωση για την ΑΟΖ από την Τουρκία

0
13

rimatiki-diakoinwsi-tourkia-97244Ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έστειλε η Τουρκία, σε απάντηση της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης τον Φεβρουάριο στον ΟΗΕ για τις τουρκικές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η τουρκική ρηματική διακοίνωση επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις της, και αντικρούει τις ελληνικές θέσεις, όπως έχουν διατυπωθεί στο κείμενο που εστάλη στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας.

Η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας

Η Ελλάδα κατέθεσε στις 20 Φεβρουαρίου ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το ΥΠΕΞ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τότε τόνισε ότι η ελληνική πλευρά διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, επισημαίνοντας ωστόσο στη συνέχεια ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Απριλίου του 2012 δημοσιεύθηκε, μαζί με τους σχετικούς χάρτες, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για την παραχώρηση αδειών ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ σε περιοχές της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Στα μέσα Ιουνίου η Κυπριακή Κυβέρνηση κατέθεσε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, ενώ η Ελλάδα υπέβαλε διαβήματα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ενημέρωσε το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

econews

Σχόλια