Ηλεκτρική ενέργεια: πτώση ζήτησης 12% το Φεβρουάριο – Σε υψηλό τριετίας τα υδροηλεκτρικά

0
4

ilektriki-energeia-febrouarios-97283

Σημαντική μείωση της τάξης του 12% σημείωσε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Ως αιτία προβάλλεται η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και του ήπιου χειμώνα που περιόρισε τη χρήση συστημάτων κλιματισμού. Επίσης, η πτώση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια οφείλεται στην οικονομική ύφεση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, καθώς συνεχίζεται επί μια τετραετία.

Η πτώση αυτή είναι η υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2004, όταν άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία σε μηνιαία βάση.

Η καθαρή ζήτηση για ενέργεια υποχώρησε 12% στις 3,84 εκατομμύρια μεγαβατώρες (MWh).

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις βιομηχανίες υποχώρησε 4,4% το Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας ότι η πενταετής περίοδος ύφεσης δεν είναι κοντά στο τέλος της.

Επιπλέον, οι ήπιες καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου βοήθησαν τα νοικοκυριά να περιορίσουν τη χρήση κλιματιστικών. Τους τελευταίους μήνες πολλοί καταναλωτές στράφηκαν σε αυτά για να αποφύγουν την αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 35% περίπου.

Τα  δύο τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτονται από τη ΔΕΗ.
Η αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής μειώνει το μέσο κόστος παραγωγής για την ΔΕΗ, το οποίο είναι χαμηλότερο στα υδροηλεκτρικά παρά στις θερμικές μονάδες της.Μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις η εταιρία αύξησε την παραγωγή από υδροηλεκτρικές μονάδες της στις 708.651 MWh, το υψηλότερο επίπεδο της τριετίας, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ.

econews

Σχόλια