Ενεργειακά αυτόνομο σπίτι με φωτοβολταϊκά και μόνωση από 40.000 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια

0
32

energeiaka-autonomo-spiti-anakyklosi-97291Το ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Traverso-Vighy και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Πάδοβας συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο, ενεργειακά αυτόνομο σπίτι μηδενικής που ονομάζεται «Tvzeb».

Χτισμένο σε δασική περιοχή λίγα χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο της Βιντζένζα στη βορειοανατολική Ιταλία το σπίτι συνδυάζει τα ανακυκλωμένα υλικά κατασκευής με την παραγωγή γεωθερμικής και ηλιακής ενέργειας, τους λαμπτήρες φωτισμού LED και την μόνωση τοίχων και οροφής από 40.000 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Με υλικά επιμέρους κομμάτια σχεδιασμένα με τη μέθοδο CNC, το σπίτι μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να ανακυκλωθεί στο τέλος της ζωής του.

Το Tvzeb αποτελείται από δύο ξεχωριστές δομές κατασκευασμένες από ξύλο λάρικα (ένα πευκοειδές) με κέλυφος από χάλυβα Corten. Τις δύο δομές στηρίζουν χαλύβδινα θεμέλια κρυμμένα και προσαρμοσμένα στο φυσικό τοπίο.

Ο σχεδιασμός του Tvzeb στοχεύει στη μεγιστοποίηση της ποσότητας του εισερχόμενου φωτός κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και στη σκίαση κατά το καλοκαίρι. Επίσης λάμπες LED στο έδαφος προσφέρουν έναν ιδανικό φωτισμό κατά τις νυχτερινές ώρες.

Το σπίτι είναι εξοπλισμένο με ένα ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό σύστημα από 16 πάνελ τα οποία καλύπτουν τις ετήσιες ενεργειακές του ανάγκες. Η θέρμανση προέρχεται από γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και ένα τζάκι, ενώ το αντανακλαστικό γυαλί διατηρεί τη ζέστη εκτός κατά τους θερινούς μήνες.

Τέλος, ένα στρώμα πολυεστερικών ινών πάχους 90 χιλιοστών από 40.000 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια παρέχει άριστη θερμική και ακουστική μόνωση.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Πάδοβας θα παρακολουθήσει τη “ζωή” της κατοικίας, θα συγκεντρώσει δεδομένα και με βάση αυτά θα εκπονήσει στρατηγικές βελτιστοποίησης της αειφορίας του.

econews

Σχόλια