ΔΕΠΑ: ενδιαφέρον από Gazprom – «Παζάρια» για την ενέργεια

0
3

endiaferon-gazprom-depa-97252Τροποποίηση των όρων διαγωνισμού για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ζήτησε, σύμφωνα με το ethnos.gr, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλ. Μίλερ, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαναρά, στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρώσος επιχειρηματίας επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την αγορά της ΔΕΠΑ, ωστόσο ζήτησε να υπάρξει απόλυτη πρόσβαση των εκπροσώπων του στα στοιχεία του διαγωνισμού, προσθέτοντας ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν προβλήματα στην επικοινωνία με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ορισμένοι όροι της προκήρυξης θα πρέπει να αλλάξουν και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της εγγυητικής επιστολής.

Ο συγκεκριμένος όρος προβλέπει ότι θα πρέπει να κατατεθεί με τη μορφή της εγγυητικής επιστολής το 1/5 της προσφοράς που θα κάνει η εταιρεία, ωστόσο η επιστολή δεν θα επιστραφεί ακόμη κι αν η συμφωνία ακυρωθεί στη συνέχεια από την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει πρόσβαση σε όσα στοιχεία ζητηθούν από την εταιρεία, διαβεβαιώνοντας ότι η εξέλιξη του διαγωνισμού θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλ. Μίλερ παρουσίασε επίσης στον πρωθυπουργό μια συμφωνία – πακέτο για την αγορά της ΔΕΠΑ, τον αγωγό «south stream» και τη δίοδό του και από την Ελλάδα, καθώς και την κατασκευή σταθμών παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης το θέμα της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου, ενώ ο αντιπρόεδρος της Gazprom έθεσε για πρώτη φορά και θέμα εμπλοκής της εταιρείας στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο.

Ο διαγωνισμός

Στην τελική φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ομίλου της ΔΕΠΑ, με τους υποψηφίους να καταθέτουν δεσμευτικές προσφορές ως τις 12 Απριλίου.

Οι εταιρείες που έχουν περάσει σε αυτήν τη φάση είναι η Gazprom που ενδιαφέρεται να αποκτήσει τη ΔΕΠΑ, η Negusneft, θυγατρική του ρωσικού ομίλου Sintez που διεκδικεί τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, η M&M GasCo που θέλει να καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΠΑ, ενώ υποψήφιες για τη ΔΕΣΦΑ είναι επίσης η κοινοπραξία PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μη δεσμευτική προσφορά της Gazprom για τη ΔΕΠΑ έφτασε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού τα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια