Πολωνία: σαμποτάρει την απεξάρτηση από τον άνθρακα – Διακρίνεται στην εξοικονόμηση ενέργειας

0
3

Ελάχιστοι οικολόγοι και ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος θα αντιμετώπιζαν την Πολωνία ως Ευρωπαίο ηγέτη στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη στιγμή που η χώρα της κεντρικής Ευρώπης αντιτίθεται σθεναρά στην απομάκρυνση της ΕΕ από τον άνθρακα.

Οι στόχοι για την “πράσινη” ενέργεια ως το 2030 θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες αύριο (13 Φεβρουαρίου), μέχρις ότου συνταχθεί ένα Πράσινο Βιβλίο τον Απρίλιο ως πλαίσιο αναφοράς για το ζήτημα.

Απαντώντας στις ευρωπαϊκές επιταγές για το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών, η Πολωνία επιδιώκει την ενεργειακή αυτονομία, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής και τις τιμές λιανικής στο ρεύμα που πληρώνει ο καταναλωτής.

Περίπου το 90% των ενεργειακών αναγκών της Πολωνίας καλύπτεται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, στον οποίο αποδίδεται η αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας από το 1990 ως το 2009 η κατανάλωση ενέργειας στην Πολωνία μειώθηκε κατά 3,6% ετησίως.

Παρότι αυτό εν μέρει οφείλεται στην αποβιομηχάνιση της μετακομμουνιστικής περιόδου και παρά το γεγονός ότι δεν προχωράει η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, η Πολωνία έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στις εταιρείες κοινής ωφέλειας και έχει λάβει δάνεια ύψους 150 εκατ. Ευρώ για αυτό το σκοπό από ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες.

—Πολωνία εναντίον ΕΕ για τις εκπομπές CO2

Παρόλα αυτά η Πολωνία έχει εμποδίσει κατ΄επανάληψη τις προσπάθειες επικύρωσης ενός στόχου απομάκρυνσης από τον άνθρακα για το 2050 ή κάθε άλλο κλιματικό στόχο μετά το 2020, όπως επίσης και την ισχυροποίηση του ETS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Λουξεμβούργο, απέρριψε προσφυγή της Πολωνίας με αιχμή τον ευρωπαϊκό μηχανισμό κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η κυβέρνηση της χώρας υποστήριζε ότι ο τρόπος υπολογισμού και δωρεάν κατανομής των δικαιωμάτων άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και βλάπτει τις πολωνικές επιχειρήσεις, καθώς ο καθορισμός των δεικτών αναφοράς θερμότητας και καυσίμου γίνεται με βάση το φυσικό αέριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Κομισιόν λέγοντας ότι «δεν παραβίασε την αρχή της δίκαιης μεταχείρισης όταν αποφάσισε να αντιμετωπίσει με εναρμονισμένο τρόπο εγκαταστάσεις, οι οποίες τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες, λόγω της χρήσης διαφορετικών καυσίμων, κατά τον καθορισμό των δεικτών αναφοράς» για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων εκπομπής. Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα της Πολωνίας να καθορίσει η ίδια το ενεργειακό της μείγμα.

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους χαιρέτισαν τη δικαστική απόφαση ως επιβεβαίωση της ερμηνείας που δίνει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμπορίας ρύπων. Το πρόγραμμα ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ κινείται στην κατεύθυνση της πώλησης στους ρυπαντές μεγαλύτερου τμήματος των δικαιωμάτων, που στην πλειονότητά τους δίνονταν δωρεάν τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε πάνω από 50 δείκτες αναφοράς με στόχο τη διοχέτευση των εναπομεινάντων δικαιωμάτων, κατά την τρίτη φάση του προγράμματος, η οποία εκπνέει το 2020.

Σχόλια