Φωτοβολταϊκά: η «ξηρασία» στον κλάδο επιμένει – Η Κίνα κορυφαία αγορά το 2013

0
2

Παρότι η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών θα διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013, οι δυσκολίες δεν θα λείψουν κατά το έτος που διανύουμε .

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου SEMI Europe’s Fab Managers Forum που λαμβάνει χώρα στη Γερμανία με συμμετοχή διοικητικών στελεχών και αναλυτών.

Η τεράστια υπερπροσφορά σε γκοφρέτες, κυψέλες και στοιχεία πυριτίου παραμένει το κύριο πρόβλημα σύμφωνα με τον Στέφαν Ντε Χάαν, αναλυτή της αγοράς φωτοβολταϊκών στην IHS Solar Research.

Ο Ντε Χάαν παρουσιάστηκε κάπως πιο αισιόδοξος από τους αναλυτές του NPD Solarbuzz που προέβλεψαν 31 Γιγαβάτ νέας φωτοβολταϊκής ισχύος το 2013 εκτιμώντας ότι θα προστεθούν 35 Γιγαβάτ, 10-15% περισσότερα από το 2012.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του NPD Solarbuzz, Φίνλεϋ Κόλβιλ εκτίμησε ότι η υπερπροσφορά σταδιακά θα απορροφηθεί, ωστόσο οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν ως το 2015.

Παράλληλα οι αναλυτές της Hareon Solar προέβλεψαν ότι δεν θα γίνουν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες όπως οι συλλεκτικοί εκπομπείς και οι κυψέλες PERC ή Pluto.

—Ελπίδες στις αναπτυσσόμενες χώρες

Οι ελπίδες ανάπτυξης του κλάδου επαφίενται πλέον στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά και στις ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία όπου καταγράφεται υψηλή κινητικότητα στα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance, η Κίνα θα εκθρονίσει τη Γερμανία από τη θέση της μεγαλύτερης αγοράς φωτοβολταϊκών το 2013 με 10 Γιγαβάτ νέας ισχύος.

Η Κίνα σχεδιάζει να εγκαταστήσει 35 Γιγαβάτ ως το 2015 και έτσι από μεγαλύτερος παραγωγός γίνεται και μεγαλύτερος αγοραστής παγκοσμίως στα φωτοβολταϊκά αντισταθμίζοντας τη μείωση νέας ισχύος στη Γερμανία.

Πέρα από την Κϊνα, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αντιστοιχεί στα 11 Γιγαβάτ από τα 31 συνολικά που προβλέπει το NPD Solarbuzz το 2012.

Το 45% της νέας ισχύος θα αφορά σε επίγεια φωτοβολταϊκά συστήματα σύμφωνα με τους αναλυτές.

econews

Σχόλια