Φωτοβολταϊκά: ενεργειακό συμψηφισμό και επιδότηση με ΕΣΠΑ προτείνει ο Σύνδεσμος «Ήλιος»

1
12

Επιστολή προς τον υφυπουργό ΠΕΚA Ασημάκη Παπαγεωργίου και τα αναπτυξιακά υπουργεία με αντικείμενο την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών της χώρας απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών Φωτοβολταϊκών “Ήλιος”.

O Σύνδεσμος Ήλιος προτείνει τη λύση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) στα φωτοβολταϊκά συστήματα (η ΔΕΗ αποδίδει τη διαφορά μεταξύ πωλούμενης και καταναλισκόμενης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας) παράλληλα με την ένταξη των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών στο ΕΣΠΑ.

Αναλυτικότερα, ο Ήλιος αναφέρει τα κάτωθι στην επιστολή του:

“Η συνεχόμενη αύξηση του ελλείματος του ΛΑΓΗΕ και οι εγγενείς αδυναμίες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, οδήγησαν πρόσφατα στη λήψη μιας σειράς μέτρων, που είχαν ως αποτέλεσμα να βυθιστεί στην ύφεση ένας παραγωγικός κλάδος της εγχώριας οικονομίας.

Στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, χάνονται καθημερινά πολύτιμες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο περαιτέρω τους δείκτες ανεργίας. Μιας κατάστασης που επιδεινώνεται διαρκώς λόγω της δυσπιστίας του κοινού, που εύλογα δημιουργείται από τις συνεχείς και απροειδοποίητες αλλαγές στο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο που διέπει την αγορά.

Πιστεύουμε, ότι η θεσμοθέτηση του ενεργειακού συμψηφισμού (γνωστού και ως net metering), σε συνδυασμό με τη μερική επιδότηση της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών με πόρους από το ΕΣΠΑ, αποτελεί τη λύση για βιώσιμη ανάπτυξη στο χώρο των ΑΠΕ και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά.

Ο ενεργειακός συμψηφισμός εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη Δανία, στο Βέλγιο και στην Ιταλία. Πρόσφατα προτάθηκε στην Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ η πιλοτική εφαρμογή του είναι ήδη γεγονός στην Κύπρο.

Μια σύγκριση του σημερινού κόστους των φωτοβολταϊκών, με το κόστος προμήθειας ρεύματος στη χώρα μας, αποκαλύπτει ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι οικονομικά βιώσιμος για ένα σημαντικό αριθμό καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά στις μεσαίες επιχειρήσεις, στους αγρότες και στα νοικοκυριά με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, το μέτρο είναι άμεσα εφαρμόσιμο.

Στις μικρότερες καταναλώσεις, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος, ο ενεργειακός συμψηφισμός μπορεί να καταστεί οικονομικά ελκυστικός με τη μερική επιχορήγηση του κόστους προμήθειας και εγκατάστασης, που μπορεί να προέλθει αρχικά από πόρους του ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού, μπορεί να τροφοδοτήσει την ομαλή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών, μειώνοντας τα καθημερινά κόστη των νοικοκυριών, αλλά και τα λειτουγικά κόστη των επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Αποτελεί ένα ιδανικό αντίμετρο στο έλλειμα του ανταγωνισμού που παρουσιάζει η λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα συνεισφέρει στην επίτευξη του εθνικού στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ, χωρίς την επιβάρυνση του ελλείματος του ΛΑΓΗΕ.

Ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Οικιακών Φωτοβολταικών προτείνει την θεσμοθέτηση του ενεργειακού συμψηφισμού για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα ζητά:

*την άμεση δημιουργία πλαισίου για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού χωρίς όριο ισχύος ή άλλους περιοριστικούς όρους,

*την άμεση εξέταση της δυνατότητας επιχορήγησης του κόστους εγκατάστασης από κοινοτικούς πόρους ή/και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία,

*να παραμείνει σε ισχύ το υφιστάμενο Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών σε Κτιριακές εγκαταστάσεις χωρίς τροποποιήσεις στην τιμή πώλησης, μέχρι την έναρξη εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού, αφού αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό εργαλείο προστασίας του πολίτη στις συνεχόμενες αυξήσεις του κόστους προμήθειας ρεύματος.

Μετά την έναρξη της εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού, να συνεχισθεί η εφαρμογή των προγραμματισμένων μειώσεων της τιμής πώλησης, ώστε να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στην Πολιτεία”.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση “στόχος μας είναι η προστασία του καταναλωτή και η δημιουργία θέσεων εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνση του δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ”.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Gia sas tha thela na exikonomiso gia na asxolitho me thema Fotovolta iko sti Lemeso se ena xoro pou ine se arketi poli kali topothesia metaxsi Pirgo & Monagroulli oso afora ke dromon exi ke stillo tis ilektrikis ke edo tha thelo tin vo ithia sas parakalo.

Comments are closed.