Φωτοβολταϊκά: χαμηλότερες εγγυημένες τιμές για τα νέα έργα εισηγείται η ΡΑΕ

0
47

Τις νέες εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά που θα υλοποιηθούν όταν θα επιτραπεί ξανά η έκδοση νέων αδειών -έχει σταματήσει εδώ και επτά μήνες- πρόκειται να εισηγηθεί στις 13 Μαρτίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατόπιν αιτήματος του ΥΠΕΚΑ.

Γνώμονας για τον καθορισμό των νέων εγγυημένων τιμών θα είναι τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ και στόχος η συγκράτηση και ο περιορισμός τους.

Όπως μεταδίδει το energypress, η νέα ταρίφα θα καθοριστεί αναλογικά με το καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής που υποκαθιστά τα φωτοβολταϊκά, δηλαδή το φυσικό αέριο.

Η ταρίφα στο φυσικό αέριο είναι αυτή τη στιγμή 10-11 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να πιέσει προς τα κάτω, ακόμα περισσότερο, τις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά και να τις φέρει ακόμα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 11 Μαρτίου, τα έργα που “ηλεκτρίζονται” λαμβάνουν μικρότερη εγγυημένη τιμή, η οποία είναι 21,5 λεπτά/KWh για έργα μέχρι 100 KW  και 17,2 λεπτά/KWh για έργα άνω των 100 KW.

Τα έργα που είχαν “κλειδώσει” ταρίφες μετά τον Αύγουστο του 2012, αποζημιώνονται με 18 λεπτά/KWh (τα πάνω από 100 KW) και 22,5 λεπτά/KWh (τα μέχρι 100 KW).

—Τα υφιστάμενα έργα

Για τα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά έργα που δίνουν ρεύμα με υψηλότερες εγγυημένες τιμές, εξετάζεται η μείωση της εγγυημένης τιμής με παράλληλη επιμήκυνση της πεεριόδου πώλησης ρεύματος στο δίκτυο.

Αντίστοιχες πρακτικές υλοποιούνται στην Ισπανία.

econews

Σχόλια