Τη βέλτιστη εποχή για το σπέρμα και τη γονιμότητα βρήκαν οι επιστήμονες

1
74

Πιο υγιές είναι το ανδρικό σπέρμα τον χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης, σύμφωνα με Ισραηλινούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου  Ben-Gurion της Νεγκέβ, οι οποίοι εξέτασαν πάνω από 6.000 δείγματα ανδρών με προβλήματα υπογονιμότητας.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το σπέρμα με τις λιγότερες ανωμαλίες, την καλύτερη περιεκτικότητα και ταχύτητα, παραγόταν τους χειμερινούς μήνες, ενώ προχωρώντας προς την άνοιξη, έχανε την ποιότητά του.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματα της μελέτης ενδεχομένως εξηγούν γιατί οι γεννήσεις παρουσιάζουν αύξηση τον Οκτώβριο.

Ο λόγος για τον οποίο το σπέρμα φαίνεται να είναι υγιέστερο τον χειμώνα παραμένει ακόμα άγνωστος, ωστόσο μια εκδοχή είναι ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες επηρεάζουν τα σπερματοζωάρια.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση μαιευτικής και γυναικολογίας θεωρείται εξαιρετικής σημασίας κυρίως για τα ζευγάρια με πρόβλημα ανδρικής υπογονιμότητας, που ακολουθούν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή.

Η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Eliahu Levitas, συνέλεξαν και εξέτασαν 6.455 δείγματα σπέρματος από άνδρες που επισκέπτονταν κλινική γονιμότητας, από τον Ιανουάριο του 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2009.

Από αυτούς τους άνδρες, όπως διαπιστώθηκε, οι 4.960 είχαν κανονική παραγωγή σπέρματος, ενώ οι 1.495 παρουσίαζαν προβλήματα στην παραγωγή και κατά κύριο λόγο είχαν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως φυσιολογική την ποσότητα των σπερματοζωαρίων όταν αυτά ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σώμα χρειάζεται περίπου 70 ημέρες για να παράγει ένα σπερματοζωάριο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες με φυσιολογική παραγωγή σπέρματός είχαν υγιέστερα σπερματοζωάρια τους χειμερινούς μήνες.

Για παράδειγμα αυτοί οι άνδρες παρήγαν τον χειμώνα έως 70 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο τα οποία, σε ποσοστό 5%, ήταν ιδιαίτερα κινητικά, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες γονιμοποίησης.

Αντίθετα, οι ίδιοι άνδρες την άνοιξη παρήγαγαν 68 εκατομμύρια σπερματοζωάρια, εκ των οποίων μόνο το 3% είχε υψηλή κινητικότητα.

Ωστόσο, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά  στους άνδρες με μη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος, οι οποίοι παρουσίαζαν σπερματοζωάρια με καλύτερη μορφολογία την άνοιξη, σε ποσοστό 7%, ενώ η κινητικότητά τους αυξανόταν τους φθινοπωρινούς μήνες.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η παρατήρηση αυτή έχει γίνει και από άλλους ερευνητές, κάποιοι μάλιστα μελέτησαν τις διακυμάνσεις του σπέρματος και σε τροπικές περιοχές. Δεν θα σταθώ στο αν αληθεύει, αλλά στο τί χρησιμεύει; Μήπως ένα ζευγάρι που πρόκειται να κάνει εξωσωματική θα περιμένει τον επόμενο χειμώνα; Έπειτα, είναι αστείο να μιλάει κανείς για καλό σπέρμα, όταν αυτό έχει μόλις 5% άριστης κινητικότητας σπερματοζωάρια. Η ουσία είναι σε άλλες παραμέτρους και καλό θα ήταν οι άντρες να εμπιστεύονται μια ανάλυση σπέρματος που έγινε μόνο σε εξειδικευμένα εργαστήρια Σπερματολογίας ή σε κέντρα εξωσωματικής. Μάλιστα, αν έχουν ασθενές σπέρμα να συμβουλεύονται εναν ΟΥΡΟΛΟΓΟ.

Comments are closed.