Τροϊκανές πιέσεις για Ειδικό Τέλος Ακινήτων μέσω ΔΕΗ και το 2013

0
21

Στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ και το 2013 επιμένει η τρόικα, σύμφωνα με tanea.gr.

Αυτό σημαίνει ότι μόλις ολοκληρώσουν την πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων για το 2012 τον προσεχή Μάιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν από το καλοκαίρι να πληρώνουν το χαράτσι για το 2013.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από το 2011 μέχρι σήμερα το χαράτσι έχει αποφέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Η τρόικα ζητά να διατηρηθεί και το 2013 το χαράτσι, καθώς θεωρεί τον ενιαίο φόρο επισφαλή ως προς την είσπραξη, αφού τα ειδοποιητήρια πληρωμής σχεδιαζόταν να είναι αντίστοιχα αυτών του ΦΑΠ ή του φόρου εισοδήματος, όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται δραματικά.

Εκτός αυτού, η τρόικα εκτιμά πως το οικονομικό επιτελείο δεν είναι ακόμα έτοιμο να καθιερώσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων καθώς απαραίτητα προϋπόθεση για την επιβολή του είναι να επικαιροποιηθεί  το αρχείο Ε9 με τα αγροτεμάχια, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα.

Εκτός αυτού, καθυστερεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ενώ ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.

Στο κόκκινο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ

Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ το 2012, λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια και της επιβολής του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΗ οι αποκοπές ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών φτάνουν τις 30.000 μηνιαίως, αριθμός που αναμένεται να μειωθεί μετά την αποπληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ.

Το τελευταίο διάστημα στο μεταξύ αυξάνεται το φαινόμενο της ρευματοκλοπής από το δίκτυο ή γειτονικά σπίτια, η οποία σε πολλές περιπτώσεις γίνεται με τη βοήθεια ηλεκτρολόγου.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) διεξάγει εντατικούς ελέγχους, ενώ επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν ποινικές και οικονομικές ευθύνες, που έχουν αναδρομική ισχύ ακόμη και σε βάθος πενταετίας.

Την αντίθεσή τους στη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ εκφράζουν Πασόκ και ΔΗΜΑΡ, ενώ από την κυβέρνηση τονίζουν ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

econews

Σχόλια