Διατροφικό σκάνδαλο: πώς ανακαλύφθηκε το κρέας αλόγου στα μοσχαρίσια προϊόντα;

0
39

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρώπη κλυδωνίζεται από το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.

Παρότι λόγος γίνεται μόνο για κρέας αλόγου που πωλήθηκε ως μοσχαρίσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και χοιρινό κρέας πωλήθηκε ως τέτοιο.

Ο σάλος που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για το κρέας αλόγου οδήγησαν στην ανάκληση προϊόντων από το IKEA, αλλά και από άλλες αλυσίδες τροφίμων και σούπερ μάρκετ.

Το κρέας αλόγου βρίσκεται στη διατροφική κουλτούρα διαφόρων ευρωπαϊκών κοινωνιών, όπως της γαλλικής, αλλά προκαλεί τον αποτροπιασμό άλλων. Ομοίως το χοιρινό δεν είναι αποδεκτό από του μουσουλμάνους που το θεωρούν μιαρό.

Κι αν τα ίχνη χοιρινού σε μοσχάρι εξηγούνται από την επεξεργασία των προϊόντων σε μονάδες παραγωγής τροφίμων που διαχειρίζονται και τα δύο προϊόντα, τι συμβαίνει με το άλογο;

—Πώς εντοπίζεται το κρέας αλόγου;

Πίσω από το διατροφικό σκάνδαλο αποκαλύπτεται η εξέλιξη των μεθόδων μέτρησης της ποιότητας των τροφίμων. Την μέθοδο που ακούει το όνομα Polymerase Chain Reaction (PCR) ανέπτυξε ο Άλεκ Τζέφρις του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Γνωστή και ως “δακτυλικό αποτύπωμα DNA” η μέθοδος προσέλκυσε το ενδιαφέρον των φορέων ασφάλειας τροφίμων ως τρόπος εντοπισμού γενετικών μεταλλάξεων σε τροφές ή ταυτοποίησης του τελικού προϊόντος με τη μονάδα παραγωγής.

Τη μέθοδο εφάρμοσε πρώτη η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) όπου αποκαλύφθηκε το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου προτού επεκταθεί ταχύτατα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η FSAI είχε βρει ότι τα προηγούμενα χρόνια νορβηγικός σολομός ιχθυτροφείου πωλείτο στην Ιρλανδία ως άγριος εγχώριος.

Φέτος η υπηρεσία την έψαξε με το μοσχαρίσιο κρέας και ανακάλυψε “λαυράκι”.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου της FSAI πιστοποίησαν και ανεξάρτητα εργαστήρια, ενισχύοντας την αξιοπιστία της.

—Το μέλλον της ασφάλειας τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ένα τριμηνιαίο πρόγραμμα ελέγχων σε προϊόντα κρέατος στις 27 χώρες-μέλη.

Τα πρωτόκολλα ελέγχου επιτρέπουν τη μέθοδο με το “αποτύπωμα DNA” και προωθούν επίσης τη μέθοδο αναγνώρισης πρωτεΐνης.

Οι έλεγχοι έδειξαν ότι σε πολλές περιπτώσεις η παρουσία αλογίσιου κρέατος σε μοσχαρίσια προϊόντα ήταν εκούσια και ότι πρέπει να ελεγχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου τροφίμων στο σύνολό της.

Επίσης, οι έλεγχοι θα μπορούσαν να επεκταθούν πέραν του χοιρινού και αλογίσιου κρέατος, που σε κάθε περίπτωση δεν θέτουν ζήτημα δημόσια υγείας, σε ίχνη για σκύλο, γάτα ή αρουραίο.

Τι θα γίνει με τα κατασχεμένα τρόφιμα; Ανακοινώθηκε ότι θα ανακυκλωθούν ως καύσιμα. Ίσως η δωρεά τους σε στέγες απόρων υπό πλήρη διαφάνεια να ήταν προτιμότερη και κοινωνικά επωφελέστερη επιλογή.

econews

Σχόλια