ΔΕΗ: Υπογραφές για Πτολεμαΐδα 5 – Οι λιγνίτες στηρίζουν τις ΑΠΕ λέει ο Παπαγεωργίου

1
18

Υπεγράφη το Σάββατο η σύμβαση ανάθεσης μελέτης και κατασκευής της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας.

Το έργο έχει συμβατική αξία περίπου 1,4 δισ. Ευρώ και χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα και η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ Αρθούρο Ζερβό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΑΕ Γεώργιο Περιστέρη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα.
Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος, στον χαιρετισμό του επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι  «η υπογραφή της σύμβασης συμβολίζει τον αγώνα της κυβέρνησης για νέες επενδύσεις, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για νέες θέσεις εργασίας, για συνεχή, απρόσκοπτη και ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας».

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας. «Οφέλη που προκύπτουν από την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, και την ασφαλή απόσυρση παλαιών, ρυπογόνων, αντιοικονομικών μονάδων.  Και ταυτόχρονα, με τον περιορισμό στο ελάχιστο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Με δραστική μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με σημαντικά λιγότερους ρύπους».

Τέλος, οι νέες μονάδες της ΔΕΗ (Αλιβέρι, Μεγαλόπολη, Ιλαρίωνας και Πτολεμαΐδα) θα έχουν ως αποτέλεσμα την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, αλλά και τη στήριξη της διείσδυσης των ΑΠΕ, δήλωσε ο υφυπουργός.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Απο τις 20/2 που δημοσιεύτηκε η είδηση για την συμφωνία έπεσε η μετοχή κατά 20%.
    Η χρηματοδότηση έργου 1,4 δισ. ευρώ από επιχείρηση κεφαλαιοποίησης μόνο 1,5 δισ. ευρώ και πιστοληπτική θέση CC είναι απολύτως αδύνατη. CC σημαίνει πενταετές Default rate (κίνδυνος μερικής χρεωκοπίας στα επόμενα 5 χρόνια κατά την S&P) στο 50%. Δεν μπορεί να υπάρξει δανεισμός της ΔΕΗ, το έργο θα ακυρωθεί 100% και η ΤΕΡΝΑ θα λάβει χωρίς κανένα έργο 70 εκ. ευρώ αποζημίωση και άλλα 70 εκ. ευρώ προκαταβολή.
    Αλλά ας υποθέσουμε ότι θα βρεθεί τράπεζα που θα δανείσει εταιρία με πιστοληπτική θέση CC. Η ΔΕΗ θα καταρρεύσει στο βάρος του χρέους της.
    Η ΔΕΗ τυλίγεται σε ένα κομμάτι χαρτί που θα την φέρει στα χέρια του Περιστέρη (ΤΕΡΝΑ) και μάλιστα στην τιμή του ενός ευρώ.

Comments are closed.