Γιγάντιος αστεροειδής στο μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου περνά «ξυστά» από τη Γη (video)

0
7

Ξυστά από τη Γη πέρασε το Σάββατο το βράδυ ένας αστεροειδής στο μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Ο αστεροειδής 2013 ET, μήκους 140 μέτρων, ανακαλύφθηκε μόλις πριν έξι ημέρες και πέρασε από τη Γη σε απόσταση 960.000 χιλιομέτρων, περίπου 2,5 φορές την απόσταση της Γης από τη Σελήνη.

«Το τρομακτικό της υπόθεσης είναι ότι πρόκειται για κάτι που δεν γνωρίζαμε καν», τόνισε σε δηλώσεις του ο Patrick Paolucci, πρόεδρος της αστρονομικής ομάδας Slooh Space Camera, σχολιάζοντας τις εικόνες του αστεροειδούς που ελήφθησαν από τηλεσκόπιο στις Κανάριες Νήσους.

Κινούμενος με ταχύτητα 41.843 χιλιομέτρων την ώρα, ο αστεροειδής θα μπορούσε να καταστρέψει ακόμα και ολόκληρη πόλη αν προσέκρουε στη Γη.

Δυο άλλοι μικρότεροι αστεροειδείς, οι οποίοι επίσης ανακαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα, πέρασαν κοντά από τη Γη αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ στις 15 Φεβρουαρίου ένας αστεροειδής σε μέγεθος λεωφορείου εξερράγη πάνω από τη ρωσική πόλη Τσελιάμπινσκ. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Η δύναμη της έκρηξης ήταν ισοδύναμη με 440 κιλοτόνους δυναμίτη και δημιούργησε ένα πολύ ισχυρό ωστικό κύμα που έσπασε τζάμια και κατέστρεψε κτήρια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι.

Την ίδια ημέρα ένας μικρότερος αστεροειδής εν ονόματι 2012 DA14 πέρασε «ξυστά» από τη Γη, σε απόσταση 27.520 χιλιομέτρων πάνω από τα κεφάλια μας. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Σύμφωνα με τον Don Yeomans από τη NASA, αστεροειδείς σαν τον 2012 DA14 πετούν κοντά στη Γη κατά μέσο όρο κάθε 40 χρόνια, αν και ο επόμενος αναμένεται να πλησιάσει τον πλανήτη μας πολύ πιο σύντομα.

Δείτε στο video το πέρασμα του αστεροειδούς 2013 ET

econews

Σχόλια