Η Ώρα της Γης: ποιοι δήμοι της Ελλάδας συμμετέχουν

0
8

Η πρόκληση της φετινής Ώρας της Γης για μία καλύτερη ζωή ενεργοποιεί δεκάδες δήμους σε ολόκληρη τη χώρα και αφήνει απτή κληρονομιά σε πολίτες και περιβάλλον!

Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, δημιουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, πεζοδρομήσεις, διαγωνισμοί περιβαλλοντικών προτάσεων, κοινωνικά παντοπωλεία και μέρες αφιερωμένες στην ανταλλαγή αγαθών. Αυτές είναι λίγες μόνο από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι 17 μέχρι στιγμής δήμοι της χώρας που συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2013.

Από την Κοζάνη μέχρι τη Φολέγανδρο και από διάφορους δήμους της Αττικής μέχρι τα Γρεβενά, τη Χίο, την Καβάλα και την Άνδρο, η τοπική αυτοδιοίκηση κινητοποιείται και παροτρύνει τις τοπικές κοινωνίες για μία δέσμευση που ξεπερνάει τον συμβολισμό της παγκόσμιας εκστρατείας της Ώρας της Γης.

Φέτος η εκστρατεία υιοθετεί το σκεπτικό της δέσμευσης «Θα το κάνω, αν το κάνεις» (“I will if you will”), το οποίο βασίζεται στη δημιουργία προκλήσεων που ωφελούν το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την ίδια μας την καθημερινότητα.

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Ώρας της Γης, ο κάθε πολίτης, όπως και οι δήμοι, μπορεί να καταθέσει τον δικό του προσωπικό τρόπο, με τον οποίο θα πείσει τους συμπολίτες του να ακολουθήσουν μία από τις τρεις θεματικές δράσεις για μία καλύτερη ζωή.

Έτσι λοιπόν, τα τρία «αν το κάνεις» για τη χώρα μας είναι τα ακόλουθα:

  • «αν πρασινίσεις το μπαλκόνι σου» (από ένα γλαστράκι δυόσμο, μέχρι ολοκληρωμένο μποστάνι)
  • «αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι»
  • «αν χρησιμοποιείς ΜΜΜ, το ποδήλατο, ή τα πόδια για τις μετακινήσεις σου»

«Η έως τώρα συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ώρα της Γης 2013 αποδεικνύει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τους συμβολισμούς και να αφήσουμε απτή κληρονομιά στην ποιότητα ζωής μας. Η δέσμευση για μία καλύτερη ζωή μάς αφορά όλους και οι δήμοι μπορούν να δώσουν το παράδειγμα, όπως ακριβώς και ο κάθε ενεργός πολίτης.

Ελπίζουμε ότι μέχρι το Σάββατο 23 Μαρτίου η πρόκληση για μία καλύτερη ζωή θα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και η φετινή Ώρα της Γης θα είναι απλά η αρχή», δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας του WWF Ελλάς.

Σημειώσεις προς συντάκτες:
Δείτε εδώ τον κατάλογο με τους Δήμους της χώρας που έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους, καθώς και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Σχόλια