Η ΑΟΖ ευρωπαϊκό ζήτημα λέει ο Σαμαράς – Τι γίνεται με Κύπρο-Αίγυπτο

0
5

Σε ευρωπαϊκό ζήτημα ανάγει το ζήτημα της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιχειρώντας να θέσει σε επίπεδο ΕΕ τη διένεξη της Τουρκίας.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βουλιαγμένη, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για “ανάγκη μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής στην Ευρώπη” ενώ επεσήμανε ότι “ελλείψει μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής η εκάστοτε χώρα – μέλος χειρίζεται μόνη της ανάλογα θέματα”.

—Κύπρος-Αίγυπτος

Εντωμεταξύ ανέκυψε ζήτημα ακύρωσης της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΕΝΑ η νομοθετική επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα (άνω Βουλή) ενέκρινε νομοσχέδιο που ακυρώνει τη συμφωνία με την αιτιολογία ότι βάσει των διεθνών συμβάσεων η Αίγυπτος είχε το δικαίωμα να παραστεί στη συμφωνία που υπεγράφη από Κύπρο και Ισραήλ το Φεβρουάριο του 2003.

Το νομοσχέδιο κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμπντέλ Καντέρ Ούντα, ο οποίος εκτίμησε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο. Σε αυτό ζητά την οριοθέτηση νέων συνόρων, που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος.

Η Λευκωσία διέψευσε επισήμως ότι από την Αίγυπτο έχει εγερθεί ζήτημα ακύρωσης της ΑΟΖ που έχει οριστεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίας του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από μια είδηση του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρεται σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Άνω Βουλή. Είναι γνωστή η θέση του συγκεκριμένου βουλευτή, δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές πολιτικές τους συζητήσεις”.

Ο ίδιος επέμεινε ότι δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα το Κάιρο, επικαλούμενος μάλιστα τόσο την πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών στη Λευκωσία όσο και δική του, χτεσινή επικοινωνία, με την πρέσβειρα της χώρας στην Κύπρο.

econews

Σχόλια