Νέα αύξηση του τέλους ΑΠΕ λόγω του ελλείμματος – Εκτοξεύονται τα φωτοβολταϊκά

0
452

Τα 1,9 δισ. ευρώ θα φτάσει το 2013 η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι μονάδες ΑΠΕ, το έλλειμμα έτους θα ανέλθει σε 336,5 εκατομμύρια και το σωρευτικό έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού θα φτάσει τα 670 εκατομμύρια ευρώ.

Οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες για το 2014 με τα αντίστοιχα ποσά νε εκτοξεύονται σε 2,134 δισ. ευρώ, το έλλειμμα έτους σε 650,7 εκατομμύρια και το σωρευτικό έλλειμμα σε 1,32 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ δείχνουν επίσης ότι τον Ιανουάριο του 2013, οι μεσοσταθμικές τιμές με τις οποίες πληρώθηκαν οι επιμέρους τεχνολογίες των ΑΠΕ, ήταν ανά κιλοβατώρα οι εξής: αιολικά 0,093 ευρώ, φωτοβολταϊκά, 0,421 ευρώ, φωτοβολταϊκά στις στέγες, 0,55 ευρώ, μικρά υδροηλεκτρικά 0,09 ευρώ και βιομάζα 0,107 ευρώ.

Από τις τιμές αυτές φαίνεται ότι, με εξαίρεση τα φωτοβολταϊκά, όλες οι άλλες τεχνολογίες, θα προκαλούσαν από ελάχιστη, έως αρνητική επιβάρυνση του λογαριασμού ΑΠΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Οριακή Τιμή του Συστήματος (χονδρική τιμή) θα διαμορφώνονταν σε λογικά επίπεδα και όχι στα τεχνητά πολύ χαμηλά επίπεδα των 30-40 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.

Ωστόσο, όπως εξελίσσονται τα μεγέθη, τα συνεχώς διογκούμενα ελλείμματα του λογαριασμού, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από τους υπάρχοντες μηχανισμούς, γεγονός που σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια, μείωσε σημαντικά τα προϋπολογιζόμενα ποσά που θα ενίσχυαν το λογαριασμό ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο λογαριασμός αυτός για το 2013 προβλέπεται να έχει έσοδα 418,7 εκατομμυρίων από τις πωλήσεις ηλεκτρικού στο σύστημα, 505 εκατομμύρια από το τέλος ΑΠΕ που καταβάλλουν οι καταναλωτές, 53,3 εκατομμύρια από το τέλος λιγνίτη, 136 εκατομμύρια από την αξία δημοπρατούμενων δικαιωμάτων ρύπων, 70 εκατομμύρια από το τέλος ΕΡΤ, και περίπου 380 εκατομμύρια από την έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΑΠΕ.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του τέλους ΑΠΕ, λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος.

Συγκυριακά τον Ιανουάριο ο λογαριασμός ΑΠΕ κινήθηκε θετικά, ωστόσο το έλλειμμα αναμένεται να εκτοξευθεί, καθώς τους προσεχείς μήνες προβλέπεται σημαντική αύξηση στην παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Σχόλια